Guvernul alocă fonduri pentru spitalele care tratează răniţii din Clubul Colectiv
Excutivul va aproba în şedinţa de astăzi plata coplăţii necesare către spitalele din străinătate în care sunt internaţi pacienţii răniţi în Clubul Colectiv. De asemenea, Guvernul a alocat fonduri suplimentare pentru spitalele din ţară.
Primul ministru interimar, Sorin Cîmpeanu, a afirmat înaintea începerii şedinţei de Guvern că avem o notă de plată din partea Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea coplăţii necesare în spitalele din afară.
"În cele şapte ţări în care se găsesc cei 29 de pacienţi români este necesră asigurare coplăţii", a spus acesta.
De asemenea, Guvernul a adoptat astăzi unele măsuri pentru asigurarea fondurilor necesare continuării tratamentului, serviciilor medicale și recuperării persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv.
Măsurile vizează alocarea de fonduri spitalelor din București care tratează pacienți afectați de incendiul din 30 octombrie.
Pentru asigurarea tratamentului adecvat persoanelor internate în spitalele din București, Guvernul a suplimentat, printr-o Hotărâre, bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 26,3 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară. Banii alocați suplimentar vor fi destinați unităților sanitare implicate în tratarea persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv:
Spitalul Universitar de Urgență Elias București
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” București
Spitalul Clinic de Urgenţă București
Spitalul Universitar de Urgenţă București
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București
Spitalul Clinic de Urgență „Sfantul Ioan”
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București
Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” București
Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi București
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti Floreasca Spitalul de Arşi.
Acordarea fondurilor este necesare având în vedere că majoritatea pacienților rămași internați sunt în stare critică/gravă, cu arsuri pe corp, și mai ales cu leziuni pulmonare grave. Tratarea acestor persoane este un proces complex, care necesită materiale sanitare speciale, alimentație parenterală pe o perioadă lungă durată. De asemenea, tratamentul complicaților, inerente în asemenea situații este unul complex, fiind necesare fonduri suplimentare.
De asemenea, Guvernul a adoptat măsurile anunţate la începutul săptămânii pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.
Potrivit unei Hotărâri aprobate în ședința de astăzi, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport.
Un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.
Poate beneficia de acest sprijin un membru al familiei rănitului sau rudă a acestuia (însoțitor), indiferent de gradul de rudenie.
Acest sprijin financiar se acordă în maximum 5 zile lucrătoare, în baza unei cereri depuse la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, însoțite de copia actului de identitate al însoțitorului pacientului și a actului pe baza căruia s-a aprobat tratamentul în țară sau în străinătate.
Banii se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru toată perioada de spitalizare.