MENIU

Guvernul a împrumutat o sumă uriașă de pe piețele externe. Ce face cu banii

<p>Teodorovici</p>

Guvernul este în sete acută de bani și nu reușește să convingă băncile de pe piața românească să-i acorde împrumuturi la dobânzi convenabile. Astfel, că Finanțele au schimat strategia: a făcut prima emisiune a României în euro la 30 de ani, pe piețele externe.

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 mld. euro de pe pieţele externe, din care 1,35 mld. euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 mil. euro pe 15 ani şi 1,15 mld. euro pe maturitatea de 7 ani.

În cazul scadenţei de 30 de ani, s-a obţinut un randament de 4,65%, respectiv 3,65 puncte peste rata de referinţă a pieţei (mid-swap rate) pe această scadenţă.

La titlurile pe 15 ani, costul împrumutului a ajuns la circa 3,65% (2,85 puncte peste mid-swap), iar la maturitatea de 7 ani a fost de 2,35% (2,15 puncte peste mid-swap), după cum reiese din datele Bloomberg.

Ministerul Finanţelor a ieşit să se împrumute pe pieţele externe, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţile la 7 ani, 15 ani şi 30 de ani.

Intermediarii selectaţi sunt cinci grupuri financiare, respectiv Citi, Erste, ING, JP Morgan şi Societe Generale, potrivit ZF.

În 2018, Ministerul Finanţelor a ieşit pe pieţele externe de trei ori, împrumutând cumulat 3,75 mld. euro şi 1,2 mld. dolari.

Prin aceste împrumuturi realizate pe piaţa internaţională, România şi-a acoperit necesarul de finanţare externă planificat pentru 2018.

Mai multe articole despre:
împrumut eurobonduri împrumut euro