MENIU

Guvernul a decis! Începe Rabla pentru tractoare. Ciolacu dă peste 3 miliarde și pentru CFR Călători

Bani de la Ciolacu pentru CFR Călători și pentru Rabla la tractoare. Foto/

Guvernul a aprobat un nou program de achiziții pentru CFR Călători, în valoare de 3,3 miliarde de lei. De asemenea, Executivul a decis demararea unui nou program „Rabla” pentru tractoare.

n nou program de achiziții în domeniul feroviar a fost aprobat astăzi de Guvern. 58 de rame noi, electrice, care urmează să fie cumpărate în următorii ani, vor conecta 13 municipii reședință de județ, iar valoarea investiției se ridică la 3,3 miliarde /de lei/ din bani europeni. Și tot în acest domeniu, executivul a decis în ședința de astăzi înființarea „Carpatica Feroviar SA”, societate care va asigura transporturile strategice ale statului.


Şi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport au fost adoptate o serie de hotărâri. De asemenea, Programul „Rabla” pentru tractoare se apropie de lansare. Schema de ajutor a fost aprobată astăzi.
Reporter: Andrei Șerban – Potrivit acestui nou tip de Program „Rabla”, care va folosi bani tot de la fondul de mediu, agricultorilor li se va acoperi un procent de până la 65% din valoarea unui tractor nou sau a unui alt autovehicul pe care îl vor folosi în agricultură. Condiția este aceea de a da la schimb tractorul vechi și de a depune un dosar pentru a primi această finanțare. Mai mult, tinerii agricultori de până la 40 de ani vor primi un procent de până la 80% din costul noului tractor. Bugetul acestui program este de 500 de milioane de lei.
Şi tot astăzi, Guvernul a aprobat crearea unei noi platforme informatice pentru registrul național de transplant. Platforma va oferi toate datele necesare pentru transplantul de organe și de țesuturi la standarde europene.


Mihai Constantin, purtător de cuvânt al guvernului: Noul sistem informatic va permite introducerea permanentă de date referitoare la donator și actualizarea datelor pacienților aflați pe lista de așteptare. Astfel se facilitează decizia privind organele disponibile, se evidențiază trasabilitatea organelor și pacienților, precum și actualizarea și generarea de date în timp real în toate unitățile sanitare în care se realizează activități sau proceduri din domeniul transplantului.


Reporter: Guvernul a mai aprobat o ordonanță de urgență care permite instruirea în țara noastră a piloților din Ucraina pe avioanele F-16 și a înființat Societatea „Carpatica Feroviar” pentru transportul comercial de marfă și pentru servicii de transport militar pentru România și aliații ei.