MENIU

Guvernul a decis câți bani primesc românii care găzduiesc refugiați din Ucraina - DOCUMENT

Război Ucraina. Refugiați din Ucraina Foto: INQUAM / Adriana Neagoe

Decontarea sumelor acordate românilor care găzduiesc ucraineni refugiați din cauza războiului a fost aprobată vineri, în regim de urgență, de Guvern.

Guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, a cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice, precum și pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, după ședința de vineri.

Pentru fiecare cetățean refugiat din Ucraina, statul acordă suma de 20 de lei pe zi pentru hrană.

„Se stabilește mecanismul concret prin care persoanele fizice, care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite şi provin din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuitelor cu hrana.

Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană. Această măsură, la acest moment, este dimensionată să asigure sprijin pentru aproximativ 15.000 de cetățeni străini sau apatrizi, care provin din zona conflictului armat din Ucraina pentru o perioadă de 60 de zile.

Bugetul MAI a fost suplimentat pentru IGSU cu suma de 18 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, bani prevăzuți în bugetul de stat din acest an”, a mai anunțat Dan Cărbunaru.

PROCEDURĂ decontare cheltuieli de hrană pentru ucrainenii găzduiți de români

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, pentru a beneficia de decontare, persoanele fizice depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, la autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află locuința în care sunt găzduite persoanele respective, o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana, însoțită de:
- o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere.
- copia actului de identitate al solicitantului și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele.

Cererea se depune de către o singură persoană pentru aceeași locuință. Cererile depuse după cele 3 zile lucrătoare se soluționează în luna următoare.

Modelul cererii, precum și cel al declarației pe propria răspundere sunt prevăzute în anexele nr.1 și nr.2, de mai jos - DETALII - AICI

MODELUL cererii pentru decontare poate fi consultat AICI

Primăriile, prin serviciile sociale sau/şi poliţia locală, pot face verificări, pentru a vedea dacă informaţiile sunt sau nu reale, mai prevede Hotărârea de Guvern.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență va vira banii în conturile primăriilor în 10 zile lucrătoare de la primirea cererilor.