MENIU

Guvernul a anunțat perioada în care se va elibera gratuit cartea de identitate electronică

Guvernul a anunțat perioada în care se va elibera gratuit cartea de identitate electronică

Cartea de identitate electronică va fi eliberată gratuit pentru o perioadă de cinci ani. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, care a subliniat importanța acestei măsuri pentru eficientizarea procesului de identificare și pentru încurajarea adoptării tehnologiei la nivelul populației. 

Reprezentantul Guvernului a arătat și cine beneficiază gratuit de cartea de identitate electronică.

„Pentru a încuraja şi pentru a stimula adopţia acestei noi forme de identificare multiplă în era digitală, Guvernul a decis ca pentru următorii 5 ani, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani, deci se califică pentru a primi carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea acestei cărţi de identitate.

De asemenea, aceeași regulă se va aplica şi pentru persoanele care au deja o carte de identitate şi va expira la termen, în următorii cinci ani, sau pentru cei a căror carte de identitate a fost deteriorate, pierdută sau distrusă într-o calamitate natural şi în urma unei cereri”, a declarat Mihai Constantin.

Plafonarea preţului la poliţele RCA pe anul 2024 se face pe 3 luni, nu pe 6 luni cum se anunţase iniţial

În același timp, persoanele care împlinesc în acest interval 14 ani vor beneficia în următorii cinci ani de gratuitate la eliberarea pentru cartea de identitate electronică, a mai spus Mihai Constantin.

Alte cazuri de gratuitate            

Se eliberează gratuit cartea de identitate electronică și în cazul celor cărora le expiră cartea de identitate, dar şi pentru cei care îşi pierd buletinul sau este deteriorat în urma unei calamităţi.

În același timp, mai există un proiect pilot în judeţul Cluj pentru eliberarea acestor cărţi de identitate în baza căruia s-au eliberat deja în jur de 17.000 de cărţi de identitate.

Vesti bune de la Waze: O funcție foarte populară printre șoferi a fost reactivată

„Aceste finanţări sunt susţinute prin PNRR şi sunt estimate la 150 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt estimaţi în următorii 5 ani la 5 milioane”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce se întâmplă cu cărțile de identitate normale

Guvernul a adpotat, joi, o Ordonanţă de Urgenţă care modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005, astfel încât şi acele cărţi de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să poată să fie folosite în continuare ca documente de călătorie.

O astfel de măsură a fost luată pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor până la punerea în circulaţie cărţii electronice de identitate.

Astfel, dacă este vorba de cărţi de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, ele vor constitui document de călătorie în statele membre ale UE, dar și în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, conform condiţiilor stabilite de reglementările europene.

Bilanțul rușinos al ministerului lui Grindeanu în anul 2023: Doar 80,5 km de autostradă și drum expres deschiși traficului

Mai multe articole despre:
cartea de identitate electronica guvern pnrr