MENIU

Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării: Nu avem niciun fel de informare despre lucrările de pe canalul Bâstroe. Așteptăm poziția oficială a Ucrainei

Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării anunță că Ucraina nu a transmis oficial că face lucrări de dragare la Canalul Bâstroe. Gabriel Marin susține că erau necesare discuții pe un proiect „concret” cu partea ucraineană.

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Gabriel Marinov, anunță că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio informare despre lucrările pe care Ucraina le face pe canalul Bâstroe, într-o declarație pentru news.ro.  

Lucrările pentru adâncirea canalului Bâstroe ar putea afecta biosfera Deltei Dunării. Ministerul Infrastructurii de la Kiev a anunțat că a mărit adâncimea Brațului Bâstroe până la 6,5 metri.

Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării: Nu am fost înștiințați de lucrări pe canalul Bâstroe

„Nu aş vrea să iau un subiect terţ înainte de a-l lămuri pe cel de bază şi anume lucrări se desfăşoară în zonă. Cel puţin Rezervaţia Biosferei Delta Dunării nu a fost înştiinţată cu privire la anumite lucrări ce s-au desfăşurat sau sunt în curs de desfăşurare. Nu avem niciun fel de informare în acest sens, iar pe de altă parte ceea ce vedem noi prin constatare directă, respectiv faptul că în anumite momente, pe perioade scurte de timp, una, două zile, pe distanţe scurte, de câteva mile marine se desfăşoară lucrări la fel în ca în ultimii ani, sunt lucrări de întreţinere. Nu ştim cu ce avem de-a face deocamdată”, a afirmat Gabriel Marinov, potrivit news.ro

Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării susține că în spaţiul public au apărut informaţii contradictorii în legătură cu lucrările care au loc pe canalul Bâstroe. 

„În spaţiul public au apărut informaţii destul de contradictorii, ba se menţionează că a fost înştiinţată o instituţie din partea română, ba există acel comunicat al ministerului Infrastructurii că s-a mărit adâncimea canalului Bâstroe. Din păcate, nu avem cum să constatăm astfel de lucrări, nu putem vedea decât intrarea pe şenalul Bâstroe, pe canalul lor navigabil, iar ceea ce se întâmplă dincolo de această intrare până la mare e ascuns privirilor noastre. Dacă am fi fost informaţi cu privire la astfel de lucrări, noi sau altă instituţie a statului român cu siguranţă trebuia ataşată acestei informări şi solicitarea de discuţii pe un proiect concret, lucru care nu s-a întâmplat. Ar trebui să ştim clar despre ce vorbim”, a mai declarat guvernatorul ARBDD, potrivit news.ro.

Când va transmite Ucraina poziția oficială despre lucrările de pe canalul Bâstroe

Gabriel Marinov a precizat că în curând va exista şi o poziţie oficială din Ucraina despre această situaţie, după ce a explicat că mai multe ministere de la Kiev au menționat diferit aceeași problemă.

“Problema este preluată de ministerul de Externe şi tratată în mod responsabil. Eu cred că în curând vom avea şi o poziţie oficială de data asta asumată pentru că mai multe ministere din ţara vecină vorbesc diferit despre aceeaşi problemă. Nu au un punct de vedere comun şi nu au o poziţie fermă şi concretă”, a mai afirmat Gabriel Marinov, citat de news.ro. 

Ucraina anunță lărgirea Canalului Bâstroe, în timp ce România protestează și cere ajutorul Bruxelles

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, ”o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deşi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni poziția față de lucrările de dragare făcute de ucraineni. Șeful Guvernului a declarat că România vrea să verifice lucrările efectuate de Ucraina la canalul Bâstroe. Astfel că ambasadorul Ucrainei a fost convocat la Ministerul român de Externe, pentru a i se transmite solicitarea autorităților române de a verifica dacă s-au făcut lucrări de dragare ce ar putea afecta rezervația naturală Delta Dunării. 

La sfârșitul săptămânii trecute, România a transmis Comisiei Europene o scrisoare de protest la adresa Ucrainei în urma acuzațiilor potrivit cărora ucrainenii ar fi început lucrări de adâncire a canalului Bâstroe. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat dur și a transmis Comisiei Europene poziția clară a României: aceea că nu vor permite lucrări de dragare sau adâncire pe canalele Chilia sau Bâstroe. 

„Autoritățile ucrainene derulează și în prezent activități de dragaj pe traseul canalului de navigație, fără informarea autorităților române și cu încălcarea dispozițiilor convenționale. Partea ucraineană susține că aceste lucrări nu au impact semnificativ asupra mediului, însă nu a realizat până în acest moment vreun studiu care să fundamenteze convingător științific o astfel de concluzie”, se arată în scrisoarea MAE.

A reacționat și Tanczos Barna, ministrul Mediului, care a transmis că se va opune vehement oricăror lucrări care ar afecta biodiversitatea din zona Deltei Dunării. 

În același timp, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, acuză că se încalcă tratatele internaționale și că lucrările ar distruge ecosistemul din regiune. 

„Există niște tratate internaționale pe care trebuie să le respecte toată lumea. Noi am provocat această întâlnire la ministerul Transporturilor deși nu e neapărat treaba ministerului Transporturilor, este mai mult o chestiune care tine de MAE și a mediului. De ce? Pentru că vorbim de tratate internaționale,” a spus ministrul Transporturilor.

Încă din anul 2014, ucrainenii au încercat să includă canalele Chilia și Bâstroe în circuitul transeuropean de transport. Reprezentantul adjunct al României la Uniunea Europeană a transmis Comisiei Europene o scrisoare de protest în legătură cu lucrările de adâncire efectuate de Ucraina pe canalul Bâstroe.