MENIU

GUTUILE. Şapte BENEFICII ale gutuilor asupra sănătăţii

Proverbul cu un măr pe zi ţine doctorul departe e perfect valabil şi în cazul gutuilor. Aceste fructe parfumate ale toamnei au calităţi dovedite în lupta cu răcelile, dar şi în bătălia cu cistita, colita sau depresia.

Legenda spune că Afrodita a venit în Elada adusă de spuma mării, având un coş plin cu gutui. De acolo tradiţia vechilor greci de a oferi în dar la nuntă gutui, unele dintre cele mai gustoase şi parfumate fructe ale toamnei.

Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să le consumi mai des:

 1. Întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.

2. Revigorează şi redau pofta de mâncare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi, de preferat în asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru perioada convelescenţei.

3. Combat afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.

Vezi mai multe pe adevărul.ro.

Mai multe articole despre:
gutui beneficii gutui de ce să mănânci gutui