MENIU

Guşă: Această revigorare a sfertodocţilor penali nu ne asigură un viitor luminos

Cozmin Guşă

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, la emisiunea Realitatea Românească, de la Realitatea TV, concluziile dialogului purtat de scriitorul şi academicianul Eugen Simion, de scriitorul şi academicianul Nicolae Breban şi de secretarul general al Academiei Române, Victor Voicu, împreună cu jurnalistul Octavian Hoandră. 

Cozmin Guşă: "În primul rând vreau să le mulţumesc domnilor academicieni că au venit la Realitatea TV, să le mulţumesc pentru activismul excepţional manifestat în ultima vreme, pentru că marea veste de la această discuţie este că Academia se oferă să sprijine. Asta ar fi un lucru de la sine înţeles, doar că această declamaţie vine tocmai din pricina faptului că academicienii noştri nu sunt solicitaţi să facă acest lucru.

Nu trebuie să ne mire, pentru că cei care ar trebui să decidă intrarea la jocul de construcţie a Academiei sau laboratoarelor Academiei, nu mai vor să perceapă. Sunt atât de jos intelectual şi cultural că nu pot percepe...e, mai degrabă decât rea-voinţă, frica. Frica de necunoscut le marchează această atitudine. Unii din ei merg din când în când la Academie, îşi fac poze, dau un comunicat de presă pentru că Academia "dă bine" într-un comunicat de presă.

Discuţia provoacă, nu pe mulţi, dar provoacă la modul pozitiv pe cei care încă mai speră, pe optimiştii care, sperând că mai există în structura societăţii noastre vectori de construcţie, s-ar baza mult pe ideile care izvorăsc din creuzetul Academiei". 

Consultantul politic a afirmat că a aflat cu surprindere că Anna Birchall a devenit vice premier al Guvernului României pentru implementarea parteneriatelor strategice ale statului român, explicând: "Să auzim despre această doamnă că se va ocupa de implimentarea parteneriatelor strategice ne aruncă departe de ceea ce ne-am dori de la viitor".

Biserica Ortodoxă, consideră Guşă, "e văzută astăzi, de cei inteligenţi sau care pătrund ideile, mai degrabă ca un colac de salvare, în condiţiile în care pare că ne dezintegrăm dacă am face referire la restul instituţiilor". 

Consultantul a vorbit şi despre importanţa discuţiei pentru viitorul României: "Apropo de domnul Breban, care a avut o declaraţie către ţară care, dacă ar fi scrisă mâine, aş fi printre primii semnatari. A exprimat direct lucruri pe care ne tot ferim să le spunem, pentru că nu e politically correct, dar în tot timpul în care am acţionat în baza lui politically correct, am acţionat prost.

Cealaltă faţetă negativă e că această emisie şi energie de idei, venite de la oameni erudiţi, ele se vor lovi de un zid, pentru că zidul e format din cărămizile neştiinţei şi mortar este impostura. Această combinaţie face un zid foarte solid de care se lovesc toate ideile care ar putea merge către publicul românesc. S-a susţinut că nu se face audienţă cu discuţii cu oameni inteligenţi, deosebiţi. Fals, noi am demontat asta la Realitatea TV! Ideea a fost inoculată tocmai pentru că, în România, nu se mai operează cu ideea de cetăţean, ci cu ideea de consumator. În baza acestei idei se propagă şi cea că oamenii valoroşi, cu studii, educaţi, n-ar mai face audienţă. Fals, un om inteligent provoacă, provoacă gândirea. Omul devine mai selectiv dacă îi este provocată gândirea şi atunci, evident, toate surogatele care le sunt hrănite oamenilor nu ar mai fi primite la fel.

"Problema DNA e că nu au recuperat banii furaţi", spune Guşă

Cozmin Guşă a concluzionat, vorbind despre rolul pe care şi l-au asumat românii de-a lungul istoriei şi despre momentul în care ar fi trebuit "să facem curăţenie", dar şi despre rolul jucat de DNA şi despre opţiunile posibile ale preşedintelui Klaus Iohannis. 

"Am debutat, după '90, ca o ţară de vinovaţi. Şi aşa ne-am şi considerat. Au apărut, apoi, vinovaţi adevăraţi, oameni care au distrus industria, cercetarea, agricultura, oameni care s-au îmbogăţit peste măsură din contracte cu statul român sau din privatizări frauduloase. Oamenii aceştia au dobândit o mare putere şi asupra sistemului de justiţie. Până în momentul în care noi ar fi trebuit să ne facem curăţenie, în 2004, odată cu mandatul lui Băsescu care într-un mod perfid a evoluat timp de două mandate, Băsescu care a subordonat sistemele din România unor interese străine. Din fericire pentru el, cu o exprimare vulgară el şi-a descris strategia: S...p... la licuriciul mare, acesta fiind SUA. Sistemul DNA, cu excesele de genul Portocală, a avut şi defecţiuni, dar a "forjat" o parte dintre cei care au devalizat, fără să recupereze pentru statul român sumele uriaşe, care se află în continuare în străinătate, în conturi.

Această revigorare a sfertodocţilor penali nu ne asigură un viitor luminos. Nu ne putem aştepta la lucruri bune. Oamenii aceştia sunt animaţi doar de dorinţa de a-şi salva pielea şi nu să asaneze un sistem defect sau să deseneze un proiect. Oamenii aceştia sunt needucaţi şi vicleni, două lucruri letale pentru România. Modelul Hrebenciuc: folosim statul român ca să promovăm personal, a fost adoptat şi de alţii, Băsescu, Dragnea.

Preşedintele Iohannis nici nu poate să recunoască că nu prea are ce să facă. Doar în momente emoţionale ne dăm seama că preşedintele nu poate să facă altceva decât să accepte. Dar e mult prea puţin pentru un preşedinte mai puternic decât alţii din zonă, dacă ne luăm strict de textul Constituţiei", a mai spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.