MENIU

Cozmin Gușă: ”Dragnea s-ar putea să aibă surprize neplăcute din partea lui Iohannis”

Consultantul politic Cozmin Gușă a explicat de ce Liviu Dragnea nu se va mai putea prezenta în fața lui Klaus Iohannis cu un premier ales de el, ci cu unul validat de partid. Dragnea ar prefera în continuare o "păpușă" aleasă de el, dar se teme că "nu va mai trece clasa", a spus consultantul politic în emisiunea "Talk News" de la Realitatea TV. Klaus Iohannis are în față un joc mai sofisticat decât cel cu construirea relațiilor cu SUA: "Dacă acceptă un prim-ministru de duzină poate să piardă mult”, a punctat Cozmin Gușă.

”Sigur că Liviu Dragnea ar preferea idealul, adică ar prefera Viorica Dăncilă. Nu se va putea asta. Dacă va face asta s-ar putea să aibă surprize neplăcute din partea lui Iohannis... El în continuare poate să-și impună omul în fața partidului, dar nu mai vrea, pentru că pericolul este maximal pentru el. O să aibă nevoie de decizia partidului, nu mai poată să le spună că merge el la Cotroceni pentru că el nu mai este în aceeași formulă. Spuneam mai de dimineață că el a câștigat o bătălie, dar a pierdut războiul. Și repet: Liviu Dragnea, cu greșelile pe care le-a făcut, în fruntea unui partid ca PSD-ul, s-a declasat mult și în perioada următoare el va vedea aceste lucruri”, a declarat Cozmin Gușă în direct la Realitatea TV. 

Consultantul politic apreciază că parlamentarul ALDE, Remus Borza, este singurul care a avut ”o poziție clară” în tot scandalul moțiunii de cenzură. Gușă susține că acesta va fi dat afară din partid de către șeful formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu.

”România capătă ceea ce merită. România merită Dragnea astăzi, asta e! România va merita un guvern Dragnea, că nu zice nimeni nimic. Și mai am un lucru de remarcat. Remus Borza, singurul din ALDE, care a avut, printr-o intervenție în exclusivitate la Realitatea TV, o poziție foarte clară discutând despre un program, care așa cum e el, s-a înfăptuit până acum, conform graficului. A avut curaj. Am înțeles că mai puțin curajosul Tăriceanu se va ascunde în spatele partidului și-l va elimina, asta apropo de niște chestii individuale”, a declarat Cozmin Gușă în direct la Realitatea TV. 

Cozmin Gușă susține că Liviu Dragnea l-a pus în mod forțat pe Sorin Grindeanu în funcția de premier pentru că șeful Camerei Deputaților nu suportă ardelenii sau bănățenii.

”Când părea totul atât de clar, când i-a dăruit prietenia, cum a zis Grindeanu astăzi, un mare cadou de la Liviu Dragnea... Eu am spus un lucru, mulți au zâmbit. Primul: Liviu Dragnea l-a pus forțat. Eu nici înainte nu credeam că el va nominaliza vreun ardelean sau vreun bănățean. Eu știu asta despre el, nu ne suportă. Așa s-a născut el. În Teleorman, unde cunosc mulți oameni de treabă, nu gândesc ca Dragnea toți, dar el nu suportă ardelenii sau bănățenii. M-am mirat și atunci când l-a nominalizat cred că a făcut-o într-un fel forțat, așa au ajuns influențele din partid să-l ducă. Sigur că s-ar fi răzbunat până la urmă, după cum a și făcut-o. Partea de justiție pe care nu și-a asumat-o Grindeanu, pentru că a simțit-o că ar deveni penală chiar împotriva sa, a fost al doilea element important", consideră consultantul politic.

Potrivit acestuia, Liviu Dragnea a sugerat celor din partid două legături politice importante. Una informală, pe care au văzut-o cu toții la TV, întâlnirea cu Donald Trump. Dar cealaltă mai importantă cu politicenii din Israel.

"Mergând, anunțat, să se întâlnească cu Netanyahu, a fost refuzat să se întâlnească cu prim-ministrul al Israelului din pricina unor incidente verbale, adică multe vorbe, care îl implicau pe Netanyahu într-o anumită negociere pe care Pandele sau Firea ar fi purtat-o legată de întâlnirea lui Dragnea. Dragnea mergând în Israel i-a găsit la același hotel unde s-a cazat pe Pandele și pe Firea. Și Netanyahu l-a refuzat. Nu s-a întâlnit acum două luni, când a fost, cu prim-ministrul Israelului, deși tot partidul cunoscător aștepta asta. Dar după aia s-a întâmplat treaba mai rea. S-a dus în Israel Grindeanu. Și Grindeanu s-a întâlnit cu Netanyahu, care înaintea acestei întâlniri i-a spus: Domnul prim-ministru, ne întâlnim dacă aveți decizie de prim-ministru și sunteți dispus să negociem lucruri între România și Israel. Grindeanu a răspuns pozitiv. Acesta este marele motiv de ruptură între Dragnea și Grindeanu, pentru că lui Dragnea i s-a părut că această problemă din partid, devenind un atuu pentru Sorin Grindeanu îl subminează într-un mod radical. Nu-i puțin lucru într-un partid. După întâlnirea lui Grindeanu cu Netanyahu toate lucrurile s-au înrăutățit tocmai pentru că Dragnea nu a fost acceptat la acea întâlnire, nu din cauza lui, ci dintr-o greșeală de tactică pe care soții Pandele-Firea au avut-o în pregătirea acelei vizite”, a afirmat consultantul politic la Realitatea TV.

Gușă este de părere că Liviu Dragnea, împreună cu PSD, ”s-au declasat mult” în urma crizei declanșate prin dărâmarea propriului Guvern.

Referitor la misiunea șefului statului în această criză politică, Cozmin Gușă a precizat că Iohannis trebuie să fie ”coerent” în acest joc.

”Românii au dovedit că nu au putut face altceva. Noi n-am avut largi mișcări de stradă. Au fost foarte inteligent concepute. Au fost sute de mii de oameni în stradă, dar nu au fost de natură să genereze o presiune publică care să dea jos guvernul. S-a așteptat cu calm. În rest, ei așa operează. În politică se operează cu alte lucruri. Cinismul din politică asta înseamnă, iar aici Iohannis are  jocul legat de construirea relațiilor cu Statelor Unite, pe care l-a făcut bine. Acum, cu această alonjă pe care o are, el trebuie să fie coerent, pentru că acumulând atât de mult în ultima perioadă, dacă acest joc nu va fi coerent cu noua sa persoanlitate publică mult întărită, Klaus Iohannis la rândul său poate să piardă mult. Orice negociere pentru un prim-ministu de duzină, îmi pare rău că folosesc acest lucru și orice acceptare a unui prim-ministru de duzină nu o să-l arate pe Klaus Iohannis mai puternic, pentru că Klaus Iohannis mizează pe un partener instituțional puternic la nivelul guvernului. România nu se poate mișca în plan extern doar prin mecanisme diplomatice, ci prin legături, contracte, relaționări guvernamentale. Iar acolo ai nevoie de un guvern cu un prim ministru care să existe, să nu fie vreo păpușă, să nu fie din plastilină, să nu poate să fie jonglat de către un păpușar netalentat cum este Liviu Dragnea. Partidul este atât de slab astăzi, structura de conducere este atât de slabă astăzi. Pentru că mai extins decât această structură de conducere pentru care el nu vrea congres. Faptul că Liviu Dragnea a refuzat să convoace congres arată cât de mare este falia în PSD și câtă nefericire, pentru Liviu Dragnea, că nu poate să controleze tot partidul. El poate să controleze Comitetul Exectiv Central, maxim 100 de oameni, poate să controleze prin intermediul lor grupuri de parlamentari, dar nu poate să controleze masa partidului. Masa partidului este foarte nemulțumită. Este acea masă care i-a obligat pe parlamentarii PSD din Ardeal, în urma emisiunilor de la Realitatea, să facă postări. Dar au făcut postări și atât. Pentru că, de data asta, marii perdanți în jocul din PSD nu mai sunt nici moldovenii, nici sudiștii, sunt parlamentarii PSD din Transilvania. Nu ei au blocat înțelegerea cu UDMR, mass media a blocat această afacere”, a punctat Cozmin Gușă.

”Klaus Ioahnnis. Ne-a arătat jocul complicat în care se află România astăzi. Un joc extrem de complicat în care nu este necesar doar prezența președintelui sau întâlnirile președintelui pentru ca să rezolvăm problema.Este nevoie de un partener instituțional la nivelul guvernului. Dacă ai un no name la guvern nu poți să faci acest joc instituțional indiferent cum ar fi, cu o majoritate parlamentară despre care Klaus Iohannis știe că este preocupată de amnistie și grațiere. Klaus Iohannis are nevoie de un prim ministru cu care are neovie să lucreze. Se vorbește și de Florin Georgescu de la Banca Națională. Dragnea ar dori o păpușă, dar s-ar putea să nu mai treacă clasa. Iar dacă nu mai trece clasa la prima nominalizare deja suntem în altă ecuație în interiorul PSD, într-o criză mult mai mare pentru sine. PSD-ul nu este liniștit.

Dragnea, dacă nu vine cu o listă de la Prim Ministru în jos, care să fie incontestabilă, el pierde foarte mult. Jocul lui este foarte complicat. Vrea să vină cu o păpușă, își asumă un refuz din partea lui Klaus Iohannis, iar pe de altă parte își asumă critica celor care au foști dați la o parte.

Liviu Dragnea și ai săi au vorbit despre implicarea serviciilor în politică, de parcă implicarea serviciilor ar fi o crimă. Oare cineva din România crede că securiștii ăia bătrâni nu mai sunt activi? Dacă sunt în jurul lui Dragnea?! Liviu Dragnea vorbește foarte ușor despre asta. El are voie să se întâlnească cu acești beneficiari de informații? Când se vor epuiza oamenii pe care nu i-a mințit, viața politică a lui Dragnea se va încheia. Nu știu cât poate să fie, o lună, două, nouă”, a conchis Cozmin Gușă.