MENIU

GRUIA STOICA i-a cerut lui FENECHIU "5 minute" pentru o întâlnire. Ce i-a răspuns FENECHIU

GRUIA STOICA i-a cerut lui FENECHIU '5 minute' pentru o întâlnire. Ce i-a răspuns FENECHIU

GRUIA STOICA. GRUIA STOICA REŢINUT. Călin Găurean i-a spus lui Doru Boştină că nu poate intermedia o întâlnire a directorului CFR Marfă cu GRUIA STOICA şi i-a recomandat să i-a legătura cu RELU FENECHIU, căruia GRUIA STOICA i-a cerut, printr-un SMS, "5 minute" pentru o întâlnire, fostul ministru răspunzând că este la Iaşi.

GRUIA STOICA. GRUIA STOICA REŢINUT. GRUIA STOICA, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influență, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO).

INTERCEPTĂRI în cazul GRUIA STOICA. Cum voia GRUIA STOICA să pună mâna pe CFR MARFĂ

Potrivit documentelor procurorilor, în 22 ianuarie, GRUIA STOICA, persoană ce controlează SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, membră a grupului Grampet, a purtat discuţii cu avocatul Doru Boştină, în restaurantul unui hotel din București, în cadrul cărora i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării, la un preţ avantajos pentru GFR, a contractului de transport de la nivelul SC CEO SA.

GRUIA STOICA îl întreba pe Doru Boştină dacă la Ministerul Transporturilor are influenţă Relu Fenechiu sau Călin-Bogdan Găurean, pentru a afla de la directorul CFR Marfă ce preţ oferă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, omul de afaceri spunându-i că Dragoş Drăghici " are atâta mândrie, e atât de dobitoc".

Iniţial, GRUIA STOICA l-a întrebat pe Doru Boștină dacă se mai află în relații bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor (MT) din anul 2013: "Zi-mi şi mie, tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean").

În urma răspunsului afirmativ al lui Boștină, GRUIA STOICA a continuat, fiind interesat "cât de bine îl mai strunește pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare" (n.n. referire la directorul general al CFR Marfă). Avocatul nu a putut să dea un răspuns concret, dar a promis că "se va ocupa", au scris procurorii în documentele citate.

Imediat, avocatul, în prezența lui GRUIA STOICA, l-a apelat telefonic pe Călin-Bogdan Găurean, căruia, "după un schimb de amabilități, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului Boștină Doru Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în București:

«Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa»".

GRUIA STOICA, despre directorul CFR Marfă: Să-l cheme şi să-i spună: "Prietene, nu rişti nimic!"

În contextul aceleiași discuții, Boștină a revenit la subiectul inițial și i-a cerut lui GRUIA STOICA lămuriri suplimentarea referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea din ziua următoare cu Călin-Bogdan Găurean: "Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?".

În ce priveşte acest aspect, GRUIA STOICA i-a detaliat lui Boștină care era de fapt scopul intervenției sale pe lângă Călin-Bogdan Găurean, anume licitație ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 și care avea ca obiect "un transport mare de cărbune".

Potrivit înțelegerii stabilite, avocatul Doru Boştină s-a întâlnit în 23 ianuarie cu martorul Călin-Bogdan Găurean, căruia i-a solicitat intermedierea unei întrevederi între GRUIA STOICA şi directorul general al CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici.

Găurean i-a spus lui Boştină că nu poate da curs solicitării şi i-a recomandat să îi transmită lui GRUIA STOICA că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. Aceste aspecte au fost confirmate atât în declaraţiile lui Doru Boştină cât şi ale lui Călin-Bogdan Găurean, au precizat procurorii.

O zi mai târziu, în 24 ianuarie, Gruia Stoica i-a transmis un SMS lui RELU FENECHIU, cerându-i "5 minute" pentru o întâlnire. Fenechiu i-a răspuns că se află în Iaşi, iar în zilele următoare "se pare că nu a avut loc o întâlnire între cei doi, însă merită reliefată insistența inculpatului de a găsi orice mijloc și orice persoană disponibilă să marșeze la planul infracțional pe care l-a conceput", au mai scris procurorii în documentele citate.

Anchetatorii mai notează că încercările lui GRUIA STOICA de a afla conținutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfă nu au avut nici un rezultat, "aspect care de altfel nu este de natură să înlăture existența infracțiunii de cumpărare de influență".

Astfel, arată procurorii, în 29 ianuarie 2014, la sediul SC CEO SA din municipiul Târgu Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitație, de la CFR Marfă și GFR Group. În aceiași zi, întreaga documentație a fost ridicată de anchetatori.

GRUIA STOICA a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie şi va fi prezentat joi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, iar avocatul Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.