Gripa a făcut zeci de victime în România. Cum deosebești gripa de răceală
Gripa a mai luat două vieţi. Numărul morților din România a ajuns la 84 de la începutul sezonului, conform Realitatea TV. Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ultimele victime sunt doi bărbați din Mureș și Bihor. Ambii erau nevaccinați antigripal și aveau și alte probleme medicale.
Nici răceala şi nici gripa nu se tratează cu antibiotice pentru că sunt boli virale. Gripa poate să ducă însă la complicaţii, la suprainfecţii bacteriene şi atunci se intervine cu antibiotice, dar numai la recomandarea medicului. Specialiștii explică diferențele clare între cele două afecțiune și când este cazul să apelezi la medic.
GRIPĂ
Gripa debutează brusc, cu febră mare, posibil să treacă de 39 de grade Celsius. De asemenea, aceasta vine însoțită de dureri de cap severe, amețeală mai ales atunci când încerci să te ridici din pat. Sunt prezente și durerile musculare, intervine oboseala și slăbiciunea pentru mai multe zile. Adeseori jena în piept poate deveni gravă, accesele de tuse sunt severe și te epuizează. Nasul înfundat și durerile de gât se manifestă foarte rar.
TRATAMENT: Într-o primă fază, în cazurile complicate, bolnavii pot primi antivirale. Antibioticul se recomandă dacă se ajunge la complicații cu suprainfecție bacteriană. Tratamentul trebuie urmat numai la indicația medicului. Unii specialiștii recomandă chiar vaccinarea antigripală.
COMPLICAȚII: Agravează bolile cronice pe care le are pacientul și produce decompensarea, dar și pneumonie, bronșită.
RĂCEALĂ
Răceala reprezintă o febră scăzută, sub 39 de grade C. Durerile de cap au o intensitare mică și nu alterează starea generală. Nasul înfundat frecvent împreună cu strănutul și roșu în gât sunt alte caracteristici. De asemenea, durerea de gât este însoțită de o senzație de mâncărime în gât. Conform doctorulzilei.ro, tusea este una seacă, având o durată mai scurtă (câteva zile-o săptământă, în gripe poate ajunge și la o lună).
TRATAMENT: Se recomandă paracetamol, vitamina C, siropuri de tuse, ibuprofen, multe lichide. În cazul în care simptomele se accentuează, trebuie consultat un medic.
COMPLICAȚII: Otită, sinuzită, astm bronșic.
Prin urmare, pentru a preveni aceste două probleme, spală-te pe mâini cu apă și săpun, dezinfectează suprafețele comune și evită contactul cu persoane bolnave.