Protest la Bruxelles, unde premierul României are întâlniri cu Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk
Sorin Grindeanu se va întâlni vineri la Bruxelles cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Întâlnirea va avea loc la ora 11.30. Zeci de români care locuiesc în Belgia au anunțat participarea la un protest față de Guvernul României în fața Consiliului European. În cursul serii de joi, premierul României a avut o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Sorin Grindeanu se va întâlni vineri la Bruxelles cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Întâlnirea va avea loc la ora 11.30. Şeful Executivului român va avea, de asemenea, întrevederi cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi cu Jyrki Katainen, Vice-Preşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.
Zeci de români care locuiesc în Belgia au anunțat participarea la un protest față de Guvern care ar urma să aibă loc vineri în fața Consiliului European. "Premierul Grindeanu va fi la Bruxelles. Să-i transmitem ceea ce gândim", se arată în descrierea evenimentului care a fost denumit ”Bruxelles-ul salută (încă) prim-ministrul României”. La scurt timp după crearea sa, peste 150 de oameni și-au anunțat participarea.
În cursul serii de joi, premierul României a avut o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Premierul Sorin Grindeanu a reiterat, potrivit Agerpres, poziția fermă a Guvernului de a continua lupta împotriva corupției:
"Am reiterat poziția noastră fermă de a continua lupta împotriva corupției. De asemenea, am spus ceea ce ne dorim în viitor, dacă vorbim despre ceea ce s-a discutat foarte mult în România, și anume reglementările din domeniul justiției, ca aceste lucruri să se întâmple în Parlament, printr-o dezbatere cât mai largă, care să implice instituții din România, ONG-uri, parlamentari bineînțeles, astfel încât deciziile Curții Constituționale, care se referă la articole din Codul penal și Codul de procedură penală să poată fi aprobate în Parlament", a declarat premierul Grindeanu, la Bruxelles, în timpul unor declarații de presă comune cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Totodată, Grindeanu i-a mulțumit lui Timmermans pentru această întâlnire "extrem de constructivă".
"Mulțumesc domnului prim-vicepreședinte pentru întâlnirea de astăzi, o întâlnire extrem de constructivă, extrem de aplicată pe ceea ce înseamnă stadiul implementării măsurilor din MCV, cerințelor pe care noi le-am făcut astăzi, și anume legate de a fi mai clare anumite specificații din MCV și (...) o să transmitem ceea ce dorim a fi clarificat, astfel încât să putem să îndeplinim toate cerințele din MCV. De asemenea, mulțumim pentru sprijinul și deschiderea arătate — înțeleg că au fost arătate și în anii trecuți — pentru fonduri pentru renovarea închisorilor, dar guvernele trecute n-au reușit să facă acest lucru. Noi suntem determinați să apelăm și mulțumim încă o dată pentru ajutor", a spus Grindeanu.
La rândul său, Frans Timmermans a salutat abrogarea OUG de modificare a Codurilor penale.
"Salut abrogarea Ordonanței de Urgență 13, acesta a fost un pas bun. Am sfătuit Guvernul României ca, pentru a clarifica situația juridică și a pune în acord hotărârile Curții Constituționale și pentru a aplica hotărârile internaționale, să acționeze cu o maximă deschidere, astfel încât toți cei care sunt interesați să se poată implica direct, să poată urmări ce se întâmplă, să poată vedea ce se face pentru a evita orice neînțelegeri, să nu se interpreteze că aceste lucruri ar slăbi lupta împotriva corupției", a mai afirmat Timmermans.
Din delegaţia condusă de premierul Sorin Grindeanu fac parte Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi Marius Nica, consilier de stat al prim-ministrului.