MENIU

Grevă la metrou! Protestul sindicaliștilor va paraliza Capitala

Marian Artimon, secretar general al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, anunță că, de săptămâna viitoare, sindicaliștii vor începe protestele. Conducerea Metrorex, susține liderul de sindicat, nu dă curs revendicărilor angajaților de la metrou.

Contractul Colectiv de Muncă la Metrorex a expirat marți seara, iar liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou amenință cu declanșarea conflictului de muncă.

”Bună seara, în sfârşit după săptămâni de amânare, din lipsa capacității conducerii MTX de a-și scrie punctele de vedere faţă de modificările la CCM, astăzi s-au reluat şedințele de negociere colectivă. Administraţia a venit cu aceeaşi placă, nu avem, nu putem, nu ne lasă legea. Din cele 9 revendicări ale USLM s-au discutat primele trei. Devine din ce în ce mai clar că nimeni din conducerea Metrorex nu este capabil să găsească soluţii. Emit doar jelanii că nu se poate. Ca pierderi, ca subfinanţare, nu, nu, nu se poate. Începând cu săptămâna viitoare vom demara lupta sindicală toate formele ei legale, pichete, conferinţă de presă, mitinguri de protest şi declanşarea conflictului de muncă. Seară bună tuturor”, se arată într-un mesaj trimis membrilor de sindicat, pe un grup închis, de către președintele USLM, Marian Artimon.

Noul CCM la Metrorex, negociat fără succes încă din iulie

Pe 23 august, USLM, organizație înființată acum 34 de ani de Ion Rădoi și condusă de anul trecut de Marian Artimon, a amenințat cu greva generală la metrou.

Membrii de sindicat de la metroul bucureștean au primit un ”comunicat” care nu era semnat de Marian Artimon, ci de Biroul Executiv USLM, prin care erau informați asupra stadiului negocierilor pentru încheierea noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul Metrorex, notează clubferoviar.ro.

”În 31 iulie 2024, USLM a inițiat negocierile, dar din păcate Metrorex a răspuns că se așteaptă ședința Consiliului de Administrație al Metrorex pentru desemnarea unei comisii de negocieri din partea Metrorex. În 22 august, USLM a revenit prin adresa nr. 205 și a atras atenția Metrorex că timpul trece și CCM-ul expiră, iar perioada de negociere este deja diminuată. USLM își propune să negocieze cât mai bine noul CCM, în care să se regăsească drepturi mai bune și creșterea nivelului de trai al membrilor săi. Cine nu înțelege asta să se aștepte la o luptă sindicală dusă, conform legii, până la capăt, pentru a ne obține creșterea nivelului de trai, finanțarea și siguranța locului de muncă, a nevoilor de echipamente de protecție, a asigurărilor de viață, de serviciu și de sănătate, altfel GREVĂ GENERALĂ”, se arăta în document.

Precedentul Contract Colectiv de Muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă București în luna septembrie a anului trecut.

Mai multe articole despre:
metrorex greva metrou greva metrorex