MENIU

Grevă generală în Belarus. Ultimatumul dat pentru demisia Președintelui a expirat duminică

Lidera opoziției anunță declanșarea grevei generale în Belarus

Svetlana Tihanovskaia a anunţat luni începerea grevei generale în sectorul public, după expirarea ultimatumului dat Președintelui Aleksandr Lukașenko pentru a demisiona. Lidera opoziţiei din Belarus a făcut anunțul din Lituania, unde se află în exil, solicitând compatrioților săi să arate că ”nimeni nu va lucra pentru regim”.

”Din această dimineaţă, angajaţi ai întreprinderilor şi uzinelor de stat, din sectorul transporturilor, mineri, profesori şi studenţi au intrat în grevă. Greva în întreprinderile de stat este o pârghie de presiune economică. Iar cea din sectorul privat este un semn de solidaritate din partea fiecăruia, este la fel de important”, a anunțat lidera opoziției într-un mesaj, prin Telegram

Presa de opoziţie a distribuit în reţelele sociale materiale video în care apar zeci de tineri adunaţi în faţa universităţilor sau ocupându-le în cadrul unor proteste ”sit-in”. Site-ul independent tut.bi a publicat imagini cu muncitori care încetează lucrul şi cu acţiuni de solidaritate în cel puţin patru mari întreprinderi de stat, transmite Agerpres.

”E greu de ştiut până unde vor merge oamenii, din cauza presiunii mari din partea autorităţilor”, a declarant, pentru France Presse, liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice Belaruse, Aleksandr Iarociuk, precizând că nu a făcut apel la grevă.

Un purtător de cuvânt al premierului Roman Golovcenko a anunțat, pe Facebook, că întreprinderile belaruse lucrează normal. AFP a consemnat însă declaraţia unei protestatare, Natalia Bezrukova, în vârstă de 54 de ani, care spunea că este în grevă alături de o parte din colegi. Elena Veliciko, o patroană de 43 de ani aflată în lanţul uman format de zeci de oameni alături de grevişti, a anunţat, de asemenea, că a încetat şi ea lucrul. ”Sunt gata de multe ca să ne recâştigăm dreptul de vot”, a spus aceasta.

Reamintim că, pe 13 octombrie, Tihanovskaia, principala contracandidată a lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din august, i-a dat acestuia un ultimatum, în contextul protestelor ample în care i se cere demisia. Dacă în două săptămâni nu va părăsi funcția, va fi organizată o grevă la nivel național. ”Belarus este mai puternic decât regimul”, transmitea atunci lidera opoziției. Aceasta a solicitat și eliberarea deținuților politici și declanşarea unor anchete privind actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici.

”S-au scurs două luni de criză politică, violenţă şi impunitate. Destul! Aveţi 13 zile pentru a îndeplini aceste trei condiţii. În caz contrar, pe 25 octombrie, întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă cu un ultimatum popular și, pe 26 octombrie, va fi declanşată o grevă naţională, la care vor participa toate întreprinderile din ţară, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat vor fi boicotate”,a scris, pe 13 octombrie, Tihanovskaia într-un mesaj, pe Telegram.

Duminică, în ziua în care a expirat ultimatumul dat Președintelui, la Minsk au avut loc proteste ample, la care au participat aproximativ 100.000 de oameni. Sute de manifestanți au fost arestați. Protestatarii și opoziția acuză fraudarea alegerilor, în condițiile în care Lukașenko a fost anunțat câștigător al celui de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi.