Grevă generală în administrația publică locală. Ce vor funcționarii
Funcționarii din administrația publică locală vor intra în grevă generală de o zi, în data de 30 aprilie 2015.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a decis organizarea unei greve generale de o zi, în data de 30 aprilie, şi a unui miting în Capitală, în 27 mai, urmând ca, în a doua parte a anului, să fie declanşată grevă pe termen nelimitat în administraţia publică, informează federaţia, potrivit Agerpres.
"Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), întrunită în şedinţă Biroului federal pentru a analiza rezultatul întâlnirii cu reprezentanţii Guvernului României din data de 23 aprilie 2015, pe marginea revendicărilor salariaţilor din administraţia publică locală, constatând că Guvernul României a dat dovada de aceeaşi indiferenţă faţă de aceştia, a hotărât următoarele: Organizarea în data de 30 aprilie 2015 a grevei generale de o zi în administraţia publică locală din România; organizarea unui miting la Bucureşti, în data de 27 mai 2015, la care să participe minimum 3.000 de membri de sindicat; demararea procedurilor pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală din România, în a doua parte a anului 2015", se menţionează în comunicat.
Ce solicită sindicaliștii
Revendicările sindicaliştilor din administraţie vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii; creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Funcţionarii publici ameninţă cu greva generală în aprilie
Sindicaliştii au declansat in ianuarie conflictul colectiv de munca iar in februarie a organizat prima forma de protest - intreruperea programului de lucru, timp de o jumatate de ora, in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii.
Pe lista de revendicări se află "cresteri salariale si pentru salariatii din administratia publica locala din Romania sau aplicarea, incepand cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice".
Sindicaliştii acuză lipsa de interes a Guvernului pentru rezolvarea problemelor grave in ceea ce priveste salarizarea si drepturile angajatilor care isi desfasoara activitatea in administratia publica locala.