MENIU

Greu de concediat! Cum poţi deveni indispensabil la locul de muncă

Cum faci sa ramai relevant la locul de munca? Cum faci sa te asiguri ca nu poti fi concediat, ca esti apreciat la adevarata ta valoare si ca ramai un angajat cheie in echipa companiei tale? specialiştii hipo.ro au pregatit cateva sfaturi de cariera care sa te ajute nu doar sa iti pastrezi locul de munca, ci si sa iti cresti productivitatea.

Invata tot timpul ceva nou

Ca profesionist, trebuie sa te documentezi in legatura cu domeniul tau. Aboneaza-te la publicatii de specialitate, la newslettere, acceseaza site-uri de cariera sau de profil, urmareste emisiuni relevante. Evolutia tehnologica a generat, printre altele, un acces mult mai facil la informatie. Profita de asta! Nu astepta sa ti se sugereze sa inveti ceva nou, ci fa-o voluntar si impartaseste cunostintele nou dobandite si cu colegii si superiorii tai. Pentru 22% dintre angajatori, competentele necesare domeniului de lucru conteaza cel mai mult in selectarea si pastrarea candidatilor seniori*. Demersurile tale vor fi cu siguranta apreciate si laudate. Astfel, iti poti extinde constant bagajul de cunostinte si te poti asigura ca ai un avans in fata celor din acelasi domeniu ca si tine.

Specializeaza-te pe una dintre nisele domeniului in care lucrezi

Procesul de invatare continua iti va aduce noi informatii pe care, grupandu-le pe categorii clar delimitate, le poti folosi in momente oportune. Incearca sa iti alegi un domeniu de specialitate si acumuleaza toate informatiile la care ai acces, informatii pe care le poti structura in prezentari interesante si interactive si pe care le poti impartasi cu colegii de birou. Acestia vor stii pe cine sa intrebe atunci cand au nevoie de lamuriri pe acel subiect specific. Vei deveni, astfel, expertul biroului intr-un domeniu - ceea ce iti va creste cu siguranta valoarea si relevanta in companie.

Nu te teme sa experimentezi

Nu este suficient doar sa fii la curent cu schimbarile din domeniul tau de activitate - trebuie sa le si pui in practica, sa le adaptezi profilului companiei tale si sa le testezi. Flexibilitatea si dorinta de a-ti depasi zona de confort te vor ajuta sa demonstrezi ca te poti adapta oricaror schimbari - atat in domeniu, cat si in companie.

“Candidatii trebuie sa arate ca inteleg contextul national si global in industria sau in domeniul de care sunt interesati. Mai mult decat atat, acestia trebuie sa fie varfurile de lance in ceea ce priveste identificarea si aplicarea de noi idei pentru marketarea lor pentru job-ul pe care si-l doresc” – Andrei Dinu, Managing Partner, Event Heroes.

Fii deschis la propuneri noi, analizeaza-le si fa alegeri bazate pe argumente. Chiar daca esti de parere ca ceva nu ti se potriveste, nu se potriveste modului tau de lucru sau modului de lucru al companiei, nu refuza propunerea din start, ci vino cu argumente care sa justificie raspunsul tau.

Lucreaza constant la profilul tau public

Chiar daca esti angajat pe pozitia pe care ti-ai dorit intotdeauna sa profesezi, nu inseamna ca trebuie sa iti pui CV-ul intr-un sertar si sa-l dai uitarii. Actualizeaza-ti profilurile online de pe retelele de socializare si de pe portalurile de cariera, adaugand toate realizarile noi, diplomele obtinute, proiectele coordonate. Fa din numele tau un brand - nu doar pentru colegii si superiorii din companie, ci pentru intreaga industrie in care lucrezi. Vei deveni, astfel, un angajat valoros pentru compania ta si pentru industrie.
Socializeaza si participa la activitati de grup

Nu vorbi doar cu colegul de birou, doar cu cei din acelasi departament ca si tine sau doar cu superiorii tai. Incearca sa legi legaturi de colegialitate sau chiar prietenie cu toti oamenii din compania in care lucrezi. Fii sociabil si participa la activitatile de grup, la petrecerile organizate cu diverse ocazii, la team building-uri sau sedinte. Fa-ti simtita prezenta in companie. Nu este suficient sa iti indeplinesti munca cu responsabilitate, ci trebuie sa demonstrezi ca esti un om de echipa, care, in cazul unei restructurari sau reorganizari, se poate integra cu succes in orice departament.

Mai multe articole despre:
joburi specialişti sfaturi concedieri