MENIU

''Legile Puterii'' | Greșeala uriașă a României, după ce s-a descurcat exemplar în primul val. Apelul disperat al medicilor pentru vaccinare

Sursa foto: Arhivă

Epidemiologul Octavian Jurma, invitat la emisiunea Legile Puterii, a precizat, marți seară, că populația din România a fost educată să se obișnuiască cu situația epidemiologică. În plus, medicul a afirmat că măsurile de prevenire împotriva Covid-19 vor ajuta la la instalarea unei curbe descendente în următoarele trei săptămâni.

,,Nu este nimic mai cumplit decât să mori pentru nimic. Niciodată să nu se mai repete așa ceva în România, pentru că motivul pentru care la noi este dezastrul acesta este că noi în valul întâi ne-am comportat absolut excepțional din punct de vedere epidemiologic, am salvat zeci de mii de vieți. Odată cu valul doi, noi am început progresiv să permitem cumva populației să considere că acesta este normalul.

Noi am început să educăm într-un fel populația, să o obișnuim cu situația asta din spitale, de trei valuri. De câte ori trebuie să facem același lucru până să ne dăm seama că nu așa se abordează valul? Suntem în valul patru și aici se putea preveni, sunt foarte puține lucruri pe care le mai putem face. Indiferent ce facem astăzi, două săptămâni, numărul de cazuri va continua să fie ridicat și situația din spitale va continua să fie gravă", a precizat medicul.

Epidemiologul Octavian Jurma a firmat că există și o veste bună: măsurile de prevenire împotriva Covid-19 vor ajuta la la instalarea unei curbe descendente în următoarele trei săptămâni.

,,Din păcate, singura veste bună pe care o avem este că măsurile au fost atât de mult întârziate, încât ne-au prins deja pe platou și că, probabil, vor ajuta la instalarea unei curbe descendente în următoarele trei săptămâni. În spitale, cel puțin două săptămâni, situația va fi neschimbată, dimpotrivă, lucrurile se vor înrăutăți. Se vede foarte clar pe toate curbele pe care le urmăresc că numărul de internări la ATI începe să crească la două săptămâni după ce incepe să creasca numărul de cazuri.

Medicii în continuare vor plânge lângă pacienții pe care îi pierd și aici este locul în care avem nevoie de solidaritate socială. Lucrurile sunt lăsate exclusiv pe baza spitalelor. Dacă nu te duci la spital, în faza de debut a bolii, în care virusul este activ, abia atunci te poți trata. Majoritatea românilor nu sunt educați să se trateze din timp", a mai declarat medicul.

Mai multe articole despre:
pandemie covid vaccinare medic Octavian Jurma