GREŞEALA pe care o facem toţi atunci când consumăm nuci, leguminoase şi cereale
Cei mai mulţi dintre noi ignorăm o regulă extrem de importantă în ce priveşte consumul nucilor, al leguminoaselor şi al cerealelor: nu le lăsăm să stea, înainte de a fi mâncate, o perioadă de timp în apă.
Acidul fitic este prins de fosforul pe care îl conțin leguminoasele, nucile și cerealele, deci este principalul depozitar al fosforului. Acest acid nu este digerat și nu poate fi asimilat de organismul nostru. În plus, este demonstrat științific faptul că acest acid blochează absorbția Calciului, Fierului și Zincului de către organismul nostru. Pe lângă asta, încurcă la absorbția grăsimilor și proteinelor, blochează procesele de fermentare în stomac. Cercetătorii științifici au mai demonstrat că acidul fitic poate fi cauza alergiilor și determină apariția cariilor. Tocmai pentru a împiedica aceste consecințe, se recomandă înmuierea în apă a acestor alimente, atenționează Irina Ghiliova, citată de perfecte.md.
„Cât timp trebuie ținute în apă? Orezul brun – 12 ore, hrișca – 5 ore, meiul – 5 ore, quinoa – 5 ore, nucile – 12 ore, semințele de cedru – 3 sau 4 ore, fasolea și mazărea – de la 12 la 24 ore, semințele – nu mai puțin de 3 ore, lintea – nu mai puțin de 3 ore dacă e roșie, iar celelalte tipuri să stea în apă de la 10 la 12 ore, năutul – între 12 și 16 ore. Se pun la înmuiat cerealele și nucile crude. Hrișca brună și migdalele prăjite nu se înmoaie. Vreau să adaug că semințele și nucile devin foarte gustoase, proaspete și vii după înmuiere, iar cerealele și leguminoasele se pregătesc foarte repede și ușor, proteinele din ele se asimilează de organism pe deplin. Veți uita de senzația de indigestie și greutate în stomac”, ne-a explicat Irina.
Este important ca aceste produse să fie bine spălate și puse la înmuiat, pe timp de vară se păstrează în mod obligatoriu în frigider, ca să nu se înăcrească. După ce s-au înmuiat atât cât este necesar, se varsă apa și se spală din nou foarte bine produsul.