Greșeala pe care o fac toți credincioșii în Postul Crăciunului
Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului. Credincioșii din toată România se pregătesc duhovnicește pentru a întâmpina sărbătoarea creștină a Nașterii Domnului. Însă, nu toți românii știu cum se ține corect Postul Crăciunului.
Întâmpinarea sărbătorii Nașterii Domnului, prăznuită la 25 decembrie, ține 40 de zile și este pusă în legătură cu postul de 40 de zile practicat de Moise ca pregătire pentru primirea Legii pe muntele Sinai.
Astfel, credincioșii trebuie să știe că dacă în zilele de luni, marti şi joi cade o sărbătoare a unui sfânt important, atunci se dezleagă, adică se îngăduie consumarea de peşte.
Dacă sărbătoarea cade miercuri sau vineri, se dezleagă numai la untdelemn şi vin.
De Sfântul Nicolae (6 decembrie), Sfântul Spiridon (12 decembrie) şi Intrarea în biserică (21 noiembrie) se dezleagă şi la peşte.
O regulă deosebită de postire are ziua de 24 decembrie, adică ajunul Crăciunului, când se ajunează până la orele 15.00-16.00, după care, în multe părţi din ţară, se obişnuieşte să se consume grâu fiert amestecat cu diferite ingrediente: nucă, fructe şi miere.
În ajunul Crăciunului se obişnuieşte să se facă pomană cu grâu fiert îndulcit, ducându-se din el pe la casele rudelor şi ale săracilor, alături de foiţe subţiri din cocă de pâine, coapte, în care se înfăşoară miez de nucă amestecat cu zahăr sau miere. Acestea se numesc în popor ,,scutecele Mântuitorului".
Ajunarea din această zi ne aminteşte şi de postul ţinut de cei care a doua zi, de Crăciun, primeau botezul şi prima împărtăşanie. În ziua de Crăciun se mănâncă de dulce în orice zi a săptămânii ar cădea acesta.
Copiii până la şapte ani sunt scutiţi de acest post. Pentru cei între 7 şi 12 ani, ca şi pentru maturii bolnavi, postul este obligatoriu doar în prima şi ultima săptămână. În restul postului, aceştia pot consuma peşte, icre, ouă, lapte, brânză.
În Postul Crăciunului, ca şi în celelalte posturi de durată, nu se îngăduie oficierea Tainei Căsătoriei decât în cazuri de excepţie, cu dispensa ierarhului. În aceste cazuri, masa ar trebui făcută în casă, cu mâncare şi băutură adecvată şi fără petrecere zgomotoasă. De dorit ar fi ca aceste nunţi să nu aibă loc.
Sursă: "Biserica și cult pe înţelesul tuturor", Preot Prof. Dr. Nicolae Necula