MENIU

Granițele UE, REDESCHISE pentru cetățenii vaccinați împotriva coronavirusului

UE își redeschide granițele pentru cetățenii vaccinați

Statele membre ale UE au ajuns miercuri la un acord care prevede redeschiderea frontierelor pentru cetățenii complet vaccinați împotriva noului coronavirus, au anunțat surse europene.

Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au aprobat astfel recomandarea propusă de Comisia Europeană în perspectiva sezonului turistic estival.

Anunțul vine în contextul în care cele mai multe state membre au raportat în ultima perioadă o scădere a numărului noilor infectări. 

”Astăzi am depășit 200 de milioane de vaccinări în UE. Suntem pe cale să ne atingem obiectivul: livrăm suficiente doze pentru a vaccina 70% din populația adultă a UE până în iulie. Vaccinarea ne va ajuta să depășim pandemia”, a transmis pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE şi-a închis frontierele externe în martie 2020 pentru călătoriile ”neesenţiale” şi a stabilit, începând din iunie, o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor terţe ai căror rezidenţi - vaccinaţi sau nu - pot intra în spaţiul blocului comunitar.
Tot miercuri, reprezentanţii statelor membre au acceptat să flexibilizeze criteriul ratei de incidenţă a contaminărilor cu SARS-CoV-2 luat în calcul pentru elaborarea acestei liste. Astfel, rata va fi ridicată de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Lista, care conţine în prezent şapte ţări (Australia, Israel, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, plus China, cu condiţia reciprocităţii), ar urma astfel să se extindă.

Statele membre au căzut de acord și în privința instituirii unui mecanism de urgenţă coordonat pentru a-şi suspenda rapid sosirile dintr-o ţară terţă dacă situația sanitară de acolo se va deteriora în urma apariţiei unor variante de coronavirus, potrivit Agerpres.