MENIU

Granițele Belarusului rămân deschise, în ciuda declarațiilor de război ale lui Lukașenko

Aleksandr Lukașenko

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pare să se fi răzgândit în privința declarațiilor belicoase la adresa unor țări vecine care susțin protestele împotriva sa. La o zi după anunțul privind închiderea granițelor cu Polonia și Ucraina, vineri acestea erau în continuare deschise. Serviciul pentru frontiera de stat a anunțat, în schimb, întărirea controalelor și ”întăriri tactice desfășurate la granițe”.

Joi seară, liderul de la Minsk a anunțat închiderea frontierelor și a vorbit despre o eventuală amenințare cu un război. 

”Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”, le-a transmis popoarelor celor trei țări vecine liderul contestat de la Belarus, aflat la putere de peste 25 de ani. Declarația a fost făcută la un forum al femeilor, la Minsk.

”Nu vreau ca ţara noastră să intre în război. Chiar mai puţin decât Belarus, Polonia şi Lituania devin scena unor acţiuni militare unde sunt rezolvate probleme care nu sunt ale noastre”, a mai spus liderul de la Minsk, invocând ”inamici externi”. 

Polonia şi Lituania se află printre țările care au denunţat rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din Belarus. În plus, cele două țări au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk, printre care și Svetlana Tihanovskaia. Luni, va merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu miniştrii de externe din statele membre UE.

Declarațiile lui Lukașenko au fost minimalizate de mai mulți lideri europeni. Premierul lituanian, Saulius Skvernelis, le-a catalogat drept ”gesticulaţii zgomotoase” şi a reamintit că o decizie în acest sens ar afecta în primul rând economia și populația Belarusului. De asemenea, un responsabil al NATO a transmis că Alianța nu este o ameninţare pentru Minsk şi că nu şi-a consolidat prezenţa militară pe teritoriul ţărilor membre vecine Belarus, notează Agerpres.

De peste o lună, Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, se confruntă cu o amplă mișcare de contestare. Zeci de mii de oameni îi cer în stradă demisia, rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale, din 9 august, nefiind recunoscute nici de UE. În acest context, recent, liderul de la Minsk a mers în Rusia, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Detalii despre vizită sunt disponibile AICI.

 

Mai multe articole despre:
belarus aleksandr lukaseno inchiderea granitelor