Decizie ISTORICĂ cu privire la LIMITA de îndatorare a BĂNCILOR
BĂNCI. SISTEM BANCAR. Comitetul Basel a relaxat o regulă referitoare la calculul limitei de îndatorare a băncilor, în urma avertismentelor că norma prea strictă ar fi putut să afecteze activităţile financiare cu risc financiar scăzut şi creditarea, iar informaţia a dus la creşterea cotaţiei acţiunilor bancare.
BĂNCI. SISTEM BANCAR. Modul de calcul al indicatorului cunoscut sub denumirea de grad de îndatorare a fost modificat după o analiză profundă a datelor bancare, se arată într-un comunicat al Comitetului Basel, transmite Bloomberg.
BĂNCI. Modificarea include o relaxare a prevederilor referitoare la compensarea activelor şi pasivelor din relaţia cu un singur partener de trading, reducând astfel mărimea activelor luate în cacul la stabilirea gradului de îndatorare.
Autorităţile de reglementare au decis să modifice regula referitoare la îndatorare pentru a da băncilor mai multă flexibilitate, în practicile contabile, la calcularea raportului. Alte modificări permit evitarea contabilizării duble a unora dintre tranzacţiile cu instrumente derivate.
BĂNCI. "Finalizarea reglementării internaţionale privind gradul de îndatorare este un pas important către aplicarea deplină a legislaţiei concepute în timpul crizei financiare", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care este şi preşedintele Grupului Guvernatorilor şi Şefilor Autorităţilor de Supraveghere care coordonează Basel.
Gradul de îndatorare are rolul de a reduce dependenţa băncilor de datorii, prin stabilirea unui standard minim pentru nivelul capitalului, ca procentaj din active.
Comitetul Basel a decis modificarea modului de calcul al mărimii activelor băncilor, dar nu şi procentajul fondurilor proprii. Astfel, băncile trebuie să deţină capital echivalent cu minim 3% din active, fără să poată include în calcul investiţiile cele mai ricante.
Bănci precum BNP Paribas, Bank of America şi Citigroup au cerut modificare proiectului referitor la gradul de îndatorare, publicat anul trecut, despre care au susţinut că va afecta negativ creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, întrucât emisiunile de obligaţiuni ale guvernelor ar fi devenit mai costisitoare, iar instituţiile de credit ar fi fost tentate să investească în alte active mai riscante.
Băncile trebuie să declare în ce măsură respectă această regulă până în 2015, măsura urmând să devină obligatorie în 2018.
Acţiunile bancare au evoluat în creştere în urma informaţiei. Titlurile Deutsche Bank sunt în urcare cu 3,9%, iar Barclays cu 2,2%. Un indice Bloomberg care include 44 de bănci şi companii de servicii financiare din Europa este în urcare cu 1,2%.