MENIU

Grădiniță privată din Sectorul 2, propusă pentru închidere. Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC

O grădiniță privată din Sectorul 2 al Capitalei riscă să fie închisă definitiv, după ce inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descoperit o serie de nereguli grave. Printre acestea se numără aparate de joacă neigienizate, mobilier murdar, paturi și saltele deteriorate, precum și prezența insectelor în blocul alimentar, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Dezastru la o grădiniță privată din București

Controlul ANPC a avut loc miercuri, când inspectorii au constatat multiple deficiențe majore, ce au dus la sancționarea unității. Grădinița a fost amendată cu 25.000 de lei și s-a dispus oprirea definitivă a utilizării a 11 kilograme de materii prime și preparate culinare improprii consumului, precum și a medicamentelor neconforme. De asemenea, activitatea grădiniței a fost suspendată temporar, până la remedierea deficiențelor, fiind propusă închiderea definitivă a unității.

„Astfel de cazuri sunt extrem de alarmante, iar operatorii economici care oferă astfel de servicii manifestă o iresponsabilitate crasă. Părinții trebuie să fie foarte atenți în alegerea locurilor unde își lasă copiii, pentru a se asigura că sănătatea și siguranța celor mici nu sunt puse în pericol,” a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

Printre problemele identificate la fața locului se numără bănci și scaune rupte, apă pluvială ce se scurge în spațiul de joacă, prize neprotejate, tencuială căzută în exterior și condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în sălile de curs, dormitoare și zona de luat masa. De asemenea, au fost descoperite pereți cu igrasie și mucegai, grupuri sanitare pline de mizerie, rugină și depuneri de calcar, uși deteriorate, geamuri sparte, mobilier neigienizat și lenjerie murdară.

Inspectorii au mai constatat că în blocul alimentar erau insecte vii și ustensile de bucătărie neprofesionale, în timp ce unele materii prime și preparate culinare nu aveau date de identificare. De asemenea, lipsa autorizării ISU și absența registrelor de igienizare, dezinsecție, deratizare și mentenanță a echipamentelor utilizate reprezintă alte nereguli grave descoperite.

Datorită severității problemelor, ANPC a solicitat prezența unei echipe de control din partea Direcției de Sănătate Publică București pentru o evaluare suplimentară.