Gradina botanică din România care va avea o seră de plante carnivore
Grădina Botanică din Jibou intenționează să-și extindă suprafața de sere prin realizarea unui nou glob de sticlă care să se alăture celor două existente, acesta urmând să fie dedicat în exclusivitate unor plante carnivore, pentru a spori astfel atractivitatea unuia dintre cele mai importante obiective turistice din Sălaj.
"Avem chiar în zona celor două globuri de sticlă ce adăpostesc serele Grădinii Botanice un spațiu unde se află o centrală veche, la care ar trebui să îi schimbăm acoperișul pentru că se infiltrează apa, așa că ne-am gândit că am putea extinde spațiul pentru sere. Arhitecții pe care i-am consultat ne-au dat mai multe variante, una cu un spațiu mai pătrat și alta cu unul globular, după modelul globurilor existente. Spațiul pătrat ar fi și mai ieftin și cu un randament mai bun, dar parcă nu se încadrează în zonă", a declarat marți pentru AGERPRES Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou, în subordinea căruia se află Grădina Botanică.
El a adăugat că pentru a testa și părerea potențialilor vizitatori a fost inițiată o dezbatere pe Facebook, unde au fost postate cele două variante de extindere, voturile de până acum fiind în majoritate în favoarea versiunii globulare.
"Trebuie să vedem și partea financiară, dar dacă se poate am face-o rotundă. Oricum, sera va fi dedicată în exclusivitate plantelor carnivore, pentru a crește atractivitatea Grădinii Botanice", a precizat Cosmin Sicora.
Potrivit directorului CCB Jibou, dacă va fi identificată sursa de finanțare proiectul ar putea demara în vara acestui an, urmând să fie finalizat în 2015.
Grădina Botanică Jibou se întinde pe 30 de hectare și include un sector ornamental, grădina romană, rozarium, grădina japoneză, sector dendrologic, un complex de sere de 4.000 de metri pătrați, acvarii cu peste 40 de specii și varietăți de pești, galerie amazoniană cu cascade artificiale, plante tropicale și specii de papagali, precum și un parc zoologic cu cerbi, căprioare, porci mistreți și voliere cu păsări.
În curtea grădinii se află Castelul Wesselenyi, cea mai mare construcție în stil baroc din țară.