Gorj: Cei trei ginecologi arestaţi pentru că primeau bani de la paciente au recunoscut faptele
Cei trei medici ginecologi de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru că ar fi luat bani de la pacientele lor, au recunoscut, luni, faptele de care sunt acuzaţi, în cadrul procesului pe care îl au la Tribunalul Gorj ei declarându-se vinovaţi.
Şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie, Aurelian Dobran, medicul ginecolog Dana Uţupanu şi medicul anestezist Grigore Dinu au declarat, în faţa judecătorului de caz, că recunosc şi regretă faptele pentru care au fost trimişi în judecată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei trei au pledat vinovaţi şi au cerut să fie judecaţi în baza probelor existente la dosar, după ce, la începutul procesului, magistratul de caz, Laura Mihaela Sarcină, le-a pus în vedere că tot ceea ce declară poate fi folosit împotriva lor pe parcursul procesului.
Medicii au povestit, pe rând, cum au fost primiţi banii de la soţii pacientelor pe care le-au ajutat să nască prin operaţii de cezariană, toţi trei menţionând că nu au cerut nimănui niciun leu, dar că au primit diferite sume, acestea fiindu-le "vârâte" în buzunare. Ei au precizat că nu au condiţionat niciodată actul medical de primirea unor sume de bani.
De asemenea, cei trei au menţionat că aveau asupra lor, în momentul flagrantului, şi alţi bani, pe care i-au justificat în mod diferit. Astfel, medicul Dobran a precizat că avea "o sumă" în buzunar pentru că circulă foarte mult cu maşina şi o consideră "o sumă de nevoie" în cazul în care ar fi fost implicat în vreun eveniment rutier. La rândul său, Dana Uţupanu a menţionat că mai avea peste 3.000 de lei asupra ei în momentul flagrantului, bani care proveneau din refinanţarea făcută cu câteva zile înainte a unui credit de nevoi personale.
Şi medicul anestezist Dinu a spus că avea câteva sute de lei în buzunar, el menţionând că nici măcar nu observase până în momentul flagrantului că primise 200 de lei de la o persoană pe care nu o cunoaşte nici în prezent, la audieri el declarând că, cel mai probabil, banii îi fuseseră puşi acolo de soţul vreunei paciente fără ca el să fi observat acest lucru.
Toţi cei trei medici au menţionat că înainte de cele două intervenţii chirurgicale care au fost monitorizate de organele de urmărire penală, în baza autodenunţurilor făcute de către soţii pacientelor, avuseseră pe masa de operaţie şi alte paciente, neprecizând dacă primiseră sau nu bani şi în aceste cazuri.
Fiecare dintre aceştia a afirmat de mai multe ori pe parcursul audierilor că recunoaşte învinuirile ce-i sunt aduse, medicii menţionând că încă din momentul intrării poliţiştilor şi procurorilor în incinta spitalului au recunoscut că primiseră bani de la soţii pacientelor, lucru care este consemnat şi în rechizitoriul înaintat de anchetatori către Tribunalul Gorj.
"De remarcat şi susţinerile iniţiale ale celor trei medici inculpaţi care, în momentul intervenţiei organelor de urmărire penală la faţa locului, în 10 ianuarie 2014, au recunoscut că au primit aceşti bani, însă nu pentru că i-ar fi solicitat de la paciente sau ar fi condiţionat operaţia de cezariană de primirea unor sume, ci cu titlu de recunoştinţă - atenţie ante sau postoperatorie - pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiei - fapt deosebit de grav care denotă o obişnuinţă a medicilor de a primi sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile obligatorii de serviciu, considerând firesc acest lucru", se arată în rechizitoriul înaintat către Tribunalul Gorj.
Cei trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti au fost arestaţi preventiv în 10 ianuarie, în urma unui flagrant, după trimiterea dosarului lor în judecată către Tribunalul Gorj, la mijlocul lunii februarie, aceştia fiind arestaţi la domiciliu.