Ginerele lui Blaga, reținut pentru evaziune fiscală. Prejudiciul din dosar: 600.000 de euro
Ionuţ Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL, Vasile Blaga, a fost reținut, joi seară, după mai bine de șapte ore de audieri, în fața procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, într-un dosar de evaziune fiscală, în care prejudiciul estimat se ridică la 600.000 de euro. Ionuț Rudeanu le-a spus procurorilor că nu se face vinovat de acuzațiile care i se aduc.
Ionuţ Rudeanu nu a făcut niciun fel de declarații când a ieșit de la audieri. Procurorii urmează să efectueze o expertiză la firma acestuia de protecție și pază.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Realitatea TV, în timpul audierii ar fi avut loc negocieri în cadrul cărora Ionuț Rudeanu s-ar fi arătat dispus să achite prejudiciul din acest dosar, pentru a nu fi reținut pentru 24 de ore.
Ginerele copreședintelui PNL, Vasile Blaga, a fost adus, joi, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pentru a fi audiat în dosarul de evaziune fiscală, în care au fost efectuate percheziții la firme de protecție și pază, bănuite că au prejudiciat statul cu 600.000 de euro.
Joi dimineață, procurori și polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice au efectuat cinci percheziții la domiciliile și sediile comerciale ale mai multor persoane din București, Deva și Buftea, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Din datele și probele administrate în cauză rezultă că, în perioada 2010 — 2014, persoanele vizate, printre care și reprezentanții unei societăți prestatoare de servicii de protecție și pază, ar fi desfășurat tranzacții comerciale fictive cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale.
Prejudiciul creat bugetului de stat, calculat pe baza datelor și probelor administrate în cauză, se ridică la valoarea de aproximativ 2.500.000 de lei.
Ionuț Rudeanu deține o firmă de protecție și pază, care a câștigat de-a lungul timpului mai multe contracte de la instituții publice.
Din investigații a reieșit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracțional, format din mai multe societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive, a precizat IGPR.
"În fapt, în contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii, care, în realitate, nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro", se arată în comunicat.