MENIU

Gindrovel Dumitra: "Riscul de a dezvolta tromboze e de câteva mii de ori mai mare după boala decât după vaccinul anti-Covid"

Vaccin AstraZeneca / Foto: Profimedia

Medicii români susțin continuarea vaccinării cu serul de la AstraZeneca, în ciuda cazurilor rare de efecte adverse apărute după administrarea serului. "Riscul de a dezvolta tromboze e de câteva mii de ori mai mare după boala decât după vaccin", a afirmat, astăzi, la Realitatea Plus, Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie. 

Gindrovel Dumitra, medic de familie și, totodată, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat că vaccinarea cu AstraZeneca trebuie să continue, în ciuda cazurilor de reacții adverse rare după administrarea AstraZeneca, care au stârnit îngrijorare în întreaga lume.

"Din punctul meu de vedere, este foarte clar că vacinarea cu AstraZeneca ar trebui să continuie pentru că ne aflăm în pandemie. (...) Este, de asemenea, clar că trebuie să conștientizăm riscurile și să avem un plan (...). Încă nu avem descris de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului - n.r.) un profil sau niște factori favorizanți (pentru apariția trombozelor - n.r.). Până la elucidarea mecanismului, nu putem emite alte recomandări în acest sens. De aceea acum recomandăm vaccinul. Riscul de a apărea tromoboze e de câteva mii de ori mai mare după boală decât de la vaccin", a arătat Dumitra.

Vă reamintim că oficialii din sănătate, și aici vorbim despre reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), ai Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), ai Comitetului Național de Vaccinare anti-Covid (CNCAV) şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANMDM), discută chiar în aceste momente despre situaţia utilizării vaccinului anti-COVID AstraZeneca. Discuţiile au loc în urma întâlnirii online de ieri a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană privind situaţia utilizării vaccinului AstraZeneca.