Gigantul care VINDE TOT ce are în România şi PLEACĂ: "Nu e un vot de neîncredere"
Procesul de vânzare a activelor din România și Slovacia se derulează bine și am făcut progrese semnificative, a declarat joi seară directorul grupului italian Enel, Francesco Starace, în cursul unei audieri în Parlamentul italian, transmite Dow Jones.
În luna iulie a acestui an, Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România.
'Există un număr de potențiali cumpărători pentru activele din Slovacia și România și urmează să primim oferte angajante la finele lunii noiembrie, mai întâi pentru România și apoi pentru Slovacia, la o distanță de trei săptămâni între ele', a spus Francesco Starace, potrivit Agerpres.
Acesta a subliniat că vânzarea activelor din cele două țări 'nu reprezintă un vot de neîncredere' în ceea ce privește mediul de afaceri din Slovacia și România ci a fost pur și simplu o necesitate în vederea strângerii fondurilor necesare pentru reducerea datoriilor grupului.
Vânzarea activelor Enel de producție din Slovacia și a celor de distribuție și vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de șase miliarde de euro, început în 2013, și care vizează reducerea datoriilor Enel.
Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia și România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program.
Vânzările vor implica o participație de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel România Srl.
În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.
În anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro. AGERPRES