Ghimbirul, planta miraculoasă care te vindecă de o mulțime de afecțiuni. Cum să-l consumi
Au fost identificaţi 500 de compuşi ai ghimbirului care acţionează complementar cu un rezultat extraordinar asupra sănătăţii noastre.
Rădăcina de ghimbir conţine potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu, vitaminele B6, C şi D, dar şi uleiuri esenţiale cu efect de tonic general şi de înlăturare a toxinelor. În sezonul rece puteţi miza pe beneficii garantate împotriva răcelii.
Luaţi o rădăcină de ghimbir, o tăiaţi cubuleţe şi o fierbeţi lent într-un litru de apă până se înmoaie şi lichidul scade la jumătate. Cum planta este extrem de aromată, chiar iute, probabil nu veţi suporta să beţi lichidul, dar îl puteţi îndulci cu miere, iar efectul se simte imediat.
În cazul unor inflamaţii ale laringelui, medicii ne recomandă, în limita suportabilităţii, să mestecăm bucăţele de ghimbir proaspăt. Este bun şi pentru afecţiunile biliare: se fierb două părţi suc de ghimbir cu 7 părţi de lapte până când scade la jumătate, se adaugă zahăr brun şi se consumă înainte de culcare. Dar şi pentru indigestie, amestecat cu suc de lămâie şi sare, sau pentru dureri de stomac şi intestine sub formă de infuzie, amestecat cu ulei de ricin.
Atenţie, însă! Este nerecomandat în situaţia unor inflamaţii ale stomacului sau plămânului, iar în exces poate dăuna femeilor însărcinate care îl ingerează în caz de greţuri matinale. Beneficiile nu se opresc însă aici: este un analgezic eficient.
Are un efect cert în calmarea durerilor de dinţi, sub formă de pastă din pudră de ghimbir amestecată cu gel de aloe şi apă pe care o aplicati pe fata, în partea dureroasa. Despre rolul ghimbirului pentru reducerea durerilor articulare si musculare se ştie de milenii: se amestecă pudră cu ulei de ricin si se aplică pe zona cu probleme.
Sau se taie felii de radacină, se opăresc şi se foloseşte sucul în comprese, cât de cald suportă articulaţia, gâtul înţepenit sau umerii. Unii pacienţi utilizează ghimbirul şi în ameliorarea durerilor provocate de artrita reumatoidă, preparându-l şi cosumându-l ca pe o socată: se taie felii subţiri, se pun într-un recipient din plastic, se adaugă zahăr şi se ţine la soare câteva zile cu dopul strâns uşor, deoarece fermentează.
Ceaiul de ghimbir este recomandat şi în caz de rău de maşină sau dureri menstruale, dar nu în exces. Anumite interacţiuni ale compuşilor din ghimbir cu medicamente pot duce la complicaţii. Ţineţi cont de faptul că această plantă poate crea hiperaciditate gastrică, că nu trebuie combinată cu aspirina sau ibuprofenul deoarece stimulează circulaţia.
Totodată, trebuie consumat cu atenţie de către diabetici, pentru că scade rapid nivelul de zahăr din sânge, dar şi de către cei cu afecţiuni renale.