Ghidul pentru Noua Casă 2024. Ce s-a schimbat și ce trebuie să facă românii pentru a-și cumpăra o locuință
În 2024, Programul Noua Casă va avea un plafon de garanții de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât plafonul din 2023, când acesta era de 1,5 miliarde de lei. Cu toate acestea, venitul minim necesar pentru accesarea unui credit a crescut. Pe de altă parte, costurile cu garantarea creditului și onorariile notariale au fost diminuate.
Potrivit Ministrului Finanțelor, Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:
- 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
- 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.
Un ghid cu informații utile despre cine poate aplica și care este procesul poate fi accesat AICI. De asemenea, o listă cu cele mai frecvente întrebări este disponibilă AICI.
Ediția 2024. A scăzut plafonul/ Au fost diminuate costurile cu garantarea creditului și cu onorariile notariale
Prin Ordinul nr.141/2024, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garanției, iar prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justiției, beneficiarii Programului vor beneficia și de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului „Noua casă”, cu anumite excepții prevăzute în mod expres.
Programul Noua Casă 2024 permite înscrierea în Program a noi finanțatori, care pot transmite în termen de maxim 7 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, solicitarea de înscriere în program.
Programul s-a desfășurat până în prezent prin intermediul a 14 bănci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.
Plafonul alocat anului 2024, în valoare de 1 miliard lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor băncilor participante, conform solicitărilor de plafon înaintate de finanțatori, corelat cu ponderea garanțiilor acordate de către fiecare participant în anul precedent.
Venitul minim necesar s-a majorat
Românii care doresc să se împrumute pentru un credit Noua Casă au nevoie de un venit minim majorat față de începutul anului trecut, conform datelor analizate de un comparator de oferte bancare. În ultimii 3 ani, din cauza majorării IRCC, venitul minim necesar a crescut cu aproximativ 1.800 lei în cazul creditului Noua Casă Casă cu avans de 5%, conform unei analize citate de economedia.
Într-un singur an, pentru a accesa un credit Noua Casă de aceeași valoare, venitul minim necesar al unui român ar trebui să fie mai mare cu aproximativ 200 lei. “Pentru românii ale căror venituri nu au ținut pasul cu majorările de dobânzi, valoarea sumei pe care o pot împrumuta este mai mică și astfel fie vor căuta o locuință mai ieftină, fie vor fi nevoiți să vină cu un avans mai mare. Cine dorește să contracteze un credit Noua Casă trebuie să aducă un avans de minimum 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro sau de minimum 15% pentru locuințele cuprinse între 70.001 euro si 140.000 de euro”, arată reprezentanții unui comparator de credite.
Acum, pentru a accesa acest tip de credit trebuie să aveți un venit minim de peste 5.400 lei (Noua Casă cu avans de 5%) și peste 9.600 lei (Noua Casă cu avans de 15%), potrivit platformei.
O profesoară de franceză de 26 de ani a pus pe jar părinții din Brașov. Tânăra a fost reclamată că i-a învățat expresii vulgare pe minori