MENIU

Gheorghe Caliu, „Împăratul Viorii” din Clejani, mesaj în romani pentru vaccinarea anti-COVID-19: „Și noi trebuie. Pentru copiii noștri”

Primul mesaj pro-vaccinare COVID-19 în limba romani a fost transmis de un cunoscut lăutar din Clejani - Gheorghe Caliu, supranumit „Împăratul Viorii”. 

Gheorghe Caliu spune că ascultă de medici și specialiști și a anunțat, într-un mesaj video că s-a vaccinat ca să își protejeze sănătatea lui și a familiei lui.

„Din partea mea, majoritatea celor din Clejani și din taraful meu s-au vaccinat. Și țigani, și români să ne vaccinăm cu toții, ca e foarte important. Și o sa meargă mai bine pentru noi, pentru toată lumea.  Și să fim și noi în pas cu Europa, cu tot globul. Multa lume s-a vaccinat și trebuie și noi. E interesul nostru, pentru noi și pentru copiii noștri”, a spus Gheorghe Caliu.

Mesajul lui Gheorghe Caliu, unul dintre cei mai cunoscuți și vechi lăutari din Clejani, supranumit „Împăratul Viorii”, a fost publicat joi pe pagina RO Vaccinare, postat inițial de profesorul Răzvan Cherecheș, expert în Sănătate Publică. Gheorghe Caliu îi îndeamnă pe toți romii la vaccinare, „pentru a fi în pas cu lumea”. Celebru deja în lume, lăutarul din Clejani, de 61 de ani, cu Taraf de Haïdouks, s-a retras la Clejani de câțiva ani, după ce impresarul lor belgian a murit, în 2016. După 25 de ani de faimă internațională cu Taraf de Haïdouks, din anii ’90 și până în 2016. Și cunoscuta Viorica și Ioniță de la Clejani au făcut parte la un moment dat din Taraf de Haïdouks. 

 „Primul mesaj #PROvaccinare pe limba romilor: “Să ne vaccinăm cu toții, romi și români, să fim și noi în pas cu lumea.

Pentru noi, pentru copii, pentru familiile noastre și pentru sănătate.
Comunitatea din Clejani susține vaccinarea. Familia mea este vaccinată. Taraful meu este vaccinat.”, a transmis RO Vaccinare. 

În acest al doilea an pandemic, mai multe nume celebre din muzica lăutărească au părăsit scena răpuși de COVID-19. Printre ei, Gabi Luncă, Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu. și Viorica de la Clejani a fost grav bolnavă în urmă cu câteva luni și a ajuns urgent la spital din cauza bolii.

Cornelia Catanga a murit pe 26 martie, la 63 de ani, boala fiindu-i fatală pe lângă problemele de sănătate pe care le avea. Artista nu a mers la spital și s-a tratat acasă cu Ivermectină. În aprilie, două mari nume au dispărut: Nelu Ploieșteanu, de 70 de ani, a pierdut lupta cu virusul după două săptămâni de spitalizare, și Gabi Luncă, de 83 de ani, a murit la numai o zi distanță de Ploieșteanu.