MENIU

Gest fără precedent de la începerea războiului: Un reprezentant al Rusiei cere scuze pentru invazia din Ucraina

Război Ucraina Foto: Profi Media

O declarație surprinzătoare a fost făcută duminică, la patru zile de la începerea războiului! Un reprezentant al Rusiei își prezintă scuzele pentru invazia din Ucraina. 

Şeful delegaţiei Rusiei la o importantă reuniune a ONU asupra schimbărilor climatice a cerut duminică scuze pentru invazia forţelor armate ruse în Ucraina, calificând-o drept nejustificată, potrivit mai multor surse, care i-au ascultat declaraţia în cursul acestei videoconferinţe cu uşile închise, reunind 195 de ţări, relatează AFP.

Gestul surprinzător al lui Oleg Anisimov a urmat după declarația omoloagei sale ucrainene, Svitlana Krakovska, despre situaţia în ţara sa.

„Permiteţi-mi să cer scuzele noastre în numele tuturor ruşilor aflaţi în incapacitate de a preveni acest conflict”, a declarat Anisimov în limba rusă la sesiunea plenară la încheierea discuțiilor. Informația a fost confirmată pentru AFP de trei surse diferite care au ascultat traducerea oficială în limba engleză făcută de ONU.

„Cei care văd ce se petrece nu reuşesc să găsească o justificare acestui atac împotriva Ucrainei”, a mai spus Anisimov, exprimînd „imensa admiraţie” pentru delegaţia ucraineană.

„Nu vom capitula în Ucraina şi sperăm că lumea nu va capitula în construirea unui viitor climatic durabil”, a declarat duminică în limba engleză, potrivit mai multor surse, Svitlana Krakovska, care a continuat să lucreze din Ucraina, aflată în război.

La solicitarea AFP, Anisimov a precizat că aceste cuvinte ale sale nu trebuie interpretate ca o „declaraţie oficială a delegaţiei ruse”, ci ca o declarațiae ăn nume personal
„Exprimă opinia mea şi atitudinea mea personală”, a spus el.
În același timp, un participant la conferința ONU pe schimbările climatice a declarat pentru AFP că „el ştie că îşi asumă un risc personal, este un mesaj foarte sincer”.