MENIU

Germania, lovită în plin de criza gazelor. Factura unei familii va CREȘTE cu aproape 500 de euro

Foto: Gazprom Germania

O gospodărie din Germania va plăti, anual, aproape 500 de euro mai mult pentru factura de gaze, după introducerea unei taxe care să ușureze povara costurilor suplimentare pe care le vor avea companiile de utilităţi, pentru a înlocui livrările din Rusia.

Operatorul pieţei de gaze din Germania, a anunţat că a stabilit nivelul taxei la 2,419 eurocenţi/kWh.

Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până în aprilie 2024, într-o încercare de a ajuta Uniper (cel mai mare importator al ţării de gaze ruseşti) şi alţi importatori, să facă faţă creşterii preţurilor, potrivit Reuters.

Pentru o familie obişnuită de patru persoane, taxa va însemna un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro.

"Alternativa ar fi fost colapsul pieţei energiei din Germania şi a unei mari părţi din piaţa europeană a energiei", a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, referindu-se la noua taxă.

Economiştii au avertizat că taxa va accelera inflaţia în cea mai mare economie europeană, care deja a ajuns la un nivel ridicat, de 8,5%.

Germania a încercat să evite până în ultima clipă varianta de a-i pune pe consumatori în situația de a suporta creșterea prețurilor energiei, dar când presiunea asupra companiilor de utilități a devenit prea mare, guvernul a fost forțat să schimbe abordarea.

 

Mai multe articole despre:
criza gaze germania scumpire gaze gaze