Germania are nevoie de 1,5 mil. muncitori străini pentru a-şi menţine creşterea economică
Cancelarul Angela Merkel si partenerul sau de coalitie social-democrat incearca sa calmeze o polemica declansata de catre conservatorii bavarezi cu privire la unele temeri pe tema migrarii, dupa trei zile de la deschiderea completa a pietei germane a muncii pentru romani si bulgari.
"Miercurea viitoare, Guvernul, reunit prima data in Consiliu de Ministri in acest an, va analiza in mod obiectiv subiectul" a declarat vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel intr-un interviu publicat de Bild, cea mai citita publicatie in Germania, preluat de Mediafax.
Vineri, Gabriel a discutat la telefon cu Merkel. Ei au cazut de acord sa reflecteze la eventuale masuri mai dure impotriva celor care fraudeaza ajutoarele sociale.
"Cred ca nu trebuie sa intensificam artificial aceasta problema. Dar nu trebuie nici s-o minimalizam", a declarat Gabriel pentru Bild sambata.
Sosirile unor bulgari si romani, chiar daca sunt limitate in comparatie cu migrarea totala catre Germania, tin frecvent prima pagina pentru ca se concentreaza in cateva orase mari, ca Berlinul si Duisburgul (vest), si deoarece numerosi germani considera ca este vorba despre o fraudare a prestatiilor sociale. Orice familie cu copii instalata in Germania are dreptul sa primeasca alocatii familiale.
Conservatorii bavarezi (CSU) - formatiunea-sora a conservatorilor din cadrul CDU, condus de Merkel - au exploatat aceste ingrijorari reclamand o atitudine mai dura fata de cei care fraudeaza, in momentul anularii ultimelor restrictii impuse romanilor si bulgarilor in noua tari UE, inclusiv Germania. Sloganul lor este "cel care fraudeaza trebuie sa plece", adica sa paraseasca tara.
Reactionand fata de aceste atacuri recente ale CSU impotriva unor imigranti "profitori", Gabriel a declarat ca "nu avem nevoie de o discriminare brutala impotriva bulgarilor si romanilor, dar nu trebuie nici sa ignoram problemele anumitor orase germane mari cu imigratia celor saraci".
"De ceea ce nu avem, intr-adevar, nevoie sunt declaratii in scop electoral. Nu asa se rezolva problemele cu imigratia", a subliniat el.
Doua randuri de alegeri sunt intr-adevar decisive pentru partidul conservator bavarez (CSU) anul acesta, in aceasta regiune bogata din sudul Germaniei, si anume alegerile municipale din martie si cele europene din mai.
JOBURI PENTRU ROMANI IN GERMANIA
Presedintele CSU Horst Seehofer a declarat sambata, intr-un interviu pentru ziarul bavarez Münchener Merkur, ca formatiunea sa este "deschisa lumii" si a subliniat ca "ea nu are de primit sfaturi de la nimeni cu privire la modul de tratare a strainilor", potrivit Incont.ro.
Comisarul european insarcinat cu Munca, ungurul Laszlo Andor, a avertizat impotriva oricarei forme de isterie in acesta dezbatere. "Este absolut necesar sa aparam drepturi fundamentale ca libera circulatie si nu ar trebui sa reactionam isteric fata de imigratie", a declarat el intr-un interviu pentru editia de sambata a publicatiei Die Welt.
In plus, mediul economic german si-a exprimat ingrijorarea fata de imaginea tarii, in contextul in care depune eforturi sa atraga muncitori straini.
"Nu trebuie sa facem si mai sumbru tabloul in domeniul imigratiei, cu o discutie politica inflamata", a apreciat directorul Camerelor germane de Comert si Industrie (DIHK) Martin Wansleben, pentru cotidianul "Neue Osnabrücker Zeitung".
El a subliniat ca Germania, o tara care imbatraneste, "are nevoie in anii viitori de cel putin 1,5 milioane de muncitori calificati straini pentru a-si mentine nivelul cresterii economice si a garanta sistemul social" al tarii. "Ar trebui sa continuam sa imbunatatim primirea imigrantilor, este o datorie fata de intreaga societate", a subliniat el.
Incepand de miercuri, romanii si bulgarii pot munci in intreaga Uniune Europeana (UE), dupa sapte ani de la aderarea celor doua tari la UE, in urma anularii ultimelor restrictii impuse de catre noua tari, si anume Austria, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda si Spania.