MENIU

Fostul cancelar Gerhard Schröder, lăsat fără bani din cauza apropierii de Putin - Decizia ar putea ajunge și la Angela Merkel

Fostul cancelar german Gerhard Schröder este asaltat din toate părțile pentru apropierea de Vladimir Putin și funcțiile din companiile rusești. Bundestagul l-a lăsat fără birourile somptuoase și personalul aferent, tăind banii pentru întreținerea lor. Rămâne cu pensia, deocamdată. 

Comisia de buget a Bundestagului i-a închis cabinetul fostului cancelar Gerhard Schröder, avocat de profesie, după ce a anulat suma de bani alocată pentru personalul și birourile sale.

Gerhard Schröder, ca fost cancelar, are dreptul la un birou și o pensie pe viață. După tăierea banilor, personalul rămas la biroul acestuia va trebui să-și asume alte sarcini ca până acum. Cu toate acestea, fostul cancelar Schröder mai are încă dreptul la pensie și la protecție personală.

Colegii de partid, social-democrați (SPD), ar fi vrut să îi anuleze și pensia lui Gerhard Schröder și îl acuză că a prejudiciat reputația internațională a Germaniei, potrivit FAZ.net. Și, pentru că nu s-a distanțat de Rusia după invadarea Ucrainei, conducerea SPD i-a cerut să plece din partid, la sfârșitul lunii aprilie. Există și moțiuni de excludere a sa din SPD, partid pe care l-a și condus, între 1999 și 2004. 

Gerhard Schröder a fost aspru criticat pentru contactele sale în Rusia, apropierea de președintele rus Vladimir Putin și pozițiile sale în companiile de stat ruse. În vârstă de 78 de ani, Schröder a condus Germania între anii 1998 până în 2005, fiind cancelar înaintea Angelei Merkel (CDU). Imediat după încheierea mandatului de cancelar federal, a fost numit în mai multe posturi în companii rusești, în cea de conducte Nord Stream, Gazprom, sau compania energetică Rosneft.

Legăturile lui Schröder cu corporațiile rusești sau cu Putin nu sunt menționate în moțiunea aprobată de comisia de buget a Bundestagului. Pentru că așa ceva ar reprezenta o vulnerabilitate legală, mai notează publicația germană. 

Decizia luată în cazul lui Gerhard Schröder ar putea avea un impact și asupra fostului cancelar Angela Merkel, considerată artizanul dependenței Germaniei, Europei și a UE de gazul rusesc. Politicianul CDU are și ea un birou, iar în urmă cu doar câteva luni au fost angajate nouă persoane  cu salarii de până la 10.000 de euro. Sunt cu doi angajați mai mulți decât a avut Schröder după mandatul de cancelar încheiat în 2005.

Până în prezent, foștii cancelari aveau dreptul la o pensie care depinde de durata mandatului lor, precum și la un birou cu mai mulți angajați pe viață, șofer și rambursarea cheltuielilor de deplasare. Acum, coaliția de guvernare a regândit această pensie a foștilor cancelari, care depinde de asumarea unor noi sarcini după terminarea mandatului, cum ar fi patronajul unor evenimente și discursurile.