Cine este Georges Lemaître, preotul astronom care l-a pus la punct pe Papa Pius al XII-lea
Georges Lemaître, preotul belgian născut într-o zi de 17 iulie, în urmă cu 124 de ani, a scris un capitol important din istoria fizicii și l-a făcut pe Albert Einstein să se ridice entuziasmat în picioare după ce l-a ascultat, spunând: "Este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației universului pe care am auzit-o vreodată". Cuvintele lui Einstein lăudau teoria lui Georges Lemaître, potrivit căreia universul fizic a luat naștere ca urmare a exploziei unui sub-atom. Teoria lui Georges Lemaître a fost îmbrățișată cu entuziasm, peste ani, chiar de Papa Francisc.
Georges Lemaître, preotul belgian care a studiat astronomia la Cambridge și Harvard, a fost primul care a lansat teoria "Big Bang", sau cu cuvintele sale: „oul cosmic care explodează în momentul creației".
Georges Lemaître credea că Universul, și deci și Pământul, au fost create de către Dumnezeu și că teoria exploziei inițiale nu contrazice adevărul biblic al creației ex-nihilo.
În 1951 Papa Pius al XII-lea a declarat că teoria lui Georges Lemaître validează științific catolicismul. Totuși, Georges Lemaître s-a opus acestei idei, afirmând că teoria este neutră și că nu este nici legătură și nici contradicție între religie și teoria sa.
Georges Lemaître l-a convins pe Papa Pius al XII-lea, prin consilierul său pe știință Daniel O'Connell, să nu mai menționeze Creaționismul în cuvântările publice, iar papa a acceptat. Teoria lui Georges Lemaître a fost îmbrățișată și de Papa Francisc cu entuziasm.
Georges Lemaître a avut un impact încă și mai puternic asupra Papei Francisc. Într-un discurs uluitor ținut anul trecut, Papa Francisc a aderat la ideile lui Georges Lemaître: teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale, iar Dumnezeu nu este "un magician cu o baghetă magică", a spus liderul Bisericii Catolice, într-un discurs către Academia Pontificală de Ştiinţe.
Teoria lui Georges Lemaître a fost îmbrățișată de Papa Francisc cu entuziasm: ''Când citim despre creaţionism în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu este un magician cu o baghetă magică, cu care poate face orice. Dar nu este aşa'', a explicat Papa. ''El a creat oamenii şi i-a lăsat să evolueze conform legilor interne pe care le-a dat fiecăruia, pentru ca aceştia să atingă împlinirea. Big Bangul, despre care azi credem că este originea lumii, nu contrazice intervenţia divinului creator ci, mai degrabă, o cere. Evoluţia naturii nu este în contradicţie cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia presupune crearea unor fiinţe care evoluează'', a mai spus Papa.
Georges Lemaître, creatorul Big-Bang, celebrat de Google pe 17 iulie 2018
Georges Lemaître, cunoscut ca întemeietor al teoriei Big Bang, are locul asigurat în motorul de căutare Google pe 17 iulie 2018. Motivul? Aniversarea a 124 de ani de la nașterea sa. Georges Lemaître a fost și preot, însă este o personalitate importantă pentru întreaga lume. Viața și realizările sale sunt prezentate mai jos, în acest material.
Georges Lemaître (n. 17 iulie 1894, Charleroi - d. 20 iunie 1966, Geneva) a fost un preot și fizician belgian, întemeietor al teoriei Big Bang. El a fost creatorul teoriei expansiunii universului, atribuită greșit lui Edwin Hubble.
Georges Lemaître a fost primul care a obținut ceea ce se numește acum legea lui Hubbleși a făcut prima estimare a ceea ce se numește acum constanta Hubble, lucruri pe care le-a publicat în 1927, cu doi ani înainte de articolul lui Hubble. Lemaître a propus primul ceea ce cunoaștem drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial" sau „Oul Cosmic".
Georges Lemaître a fost primul cercetător care a prezis prin calcule matematice cu 20 de ani mai inainte teoria că universul nu este static ci este în continuă expansiune. Aceasta dovada a venit 2 decenii mai târziu in anul 1965 când Penzias și Wilson descopereau prin telescoape performante ecourile exploziei primordiale, adică a conceptului de Big Bang în forma pe care o știm astăzi.
Georges Lemaître însuși și-a descris teoria sa ca "oul cosmic care explodează în momentul creației". Aceasta a devenit mai bine cunoscută sub numele de "teoria Big Bang", un termen peiorativ inventat de Fred Hoyle. Cu toate acestea Lemaître, ca preot, credea că Universul și deci și Pământul au fost create de către Dumnezeu.
Big Bang-ul este compatibil cu crearea lumii din nimic, idee susținută de creștinism începând cu secolul al II-lea d.Hr. și adoptată de iudaism. Fizicienii atei s-au opus inițial din acest motiv adoptării teoriei.