MENIU

Gazprom a anunțat țara de tranzit pentru livrările de gaz către Europa

Rolul Ucrainei de țară de tranzit pentru livrările de gaz "va fi redus la zero" spre beneficiul Turciei, a declarat sâmbătă președintele director general al Gazprom, Aleksei Miller, în condițiile în care Rusia a anunțat luni că renunță la proiectul gazoductului South Stream, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"Rolul Ucrainei ca țară de tranzit va fi redus la zero. Livrările de gaze în Europa se vor face prin intermediul unor itinerarii alternative", a dezvăluit el în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Rossiia 24.

"Am luat pur și simplu o decizie finală privind stabilirea de itinerarii alternative" pentru gazoducte, a explicat el.

În locul Ucrainei, Rusia mizează pe Turcia, "noul său partener strategic în sectorul gazului", a dezvăluit Aleksei Miller.

"Turcia va deveni o mare țară de tranzit: peste 50 de miliarde de centimetri cubi de gaz vor tranzita teritoriul său", a subliniat Miller, evocând construcția unui gazoduct care va pleca din Turcia și va traversa Marea Neagră.

Luni, la Ankara, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova renunță la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica șapte state membre și care trebuia inițial să asigure aprovizionarea UE.

Lansat înainte de conflictul ruso-ucrainean, proiectul viza diversificarea rutelor pentru aprovizionarea cu gaz rusesc, ocolind Ucraina, pe unde tranzitează în prezent aproape jumătate din livrările ruse spre UE.

Gazoductul trebuia să lege pe o lungime de 3.600 km Rusia de Bulgaria pentru a se îndrepta apoi spre Europa occidentală prin Serbia, Ungaria și Slovenia, având o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.

Mai multe articole despre:
Gazprom gaz tranzit livrări ţară