MENIU

Gaură de 6 miliarde euro la buget. Se caută vinovații pentru dezastrul pe fondurile UE

Ponta și Teodorovici

Cele mai optimiste estimări vorbesc de o pierdere de minim 6 miliarde euro pentru România din fondurile europene destinate țării noastre pentru exercițiul financiar 2007-2013, după ce UE ne-a acordat o perioadă de grație de încă 2 ani care se va termina la 31 decembrie 2015.

Eugen Teodorovici a declarat miercuri că va propune înființarea unei comisii parlamentare care va trebui să analizeze "la sânge" ce a făcut fiecare ministru pe zona de fonduri europene din 2007 până în prezent, estimând pierderea pe actualul ciclu financiar 2007-2013 la aproximativ 6 miliarde de euro.

"Estimarea mea a fost aceea de a atinge un nivel de 80% (de absorbție a fondurilor europene pentru perioada de programare 2007-2013, n.r). Mi-l mențin și astăzi ca obiectiv posibil a fi atins. În planul de guvernare era scris între 50% și 80%. Astăzi îl privim undeva la 60%, iar estimările ministrului Nica sunt undeva la 71%. Sunt undeva poate la 5 miliarde de euro, cel puțin, care se vor pierde. Dacă eu am spus 20% care nu se vor cheltui în acest an, asta înseamnă undeva la 4 miliarde și ceva de euro. Gândiți-vă că nu se fac 80%, se fac poate 70% (grad de absorbție, n.r), ceea ce înseamnă undeva la 6 miliarde de euro, pierdere pe actualul ciclu financiar", a menționat Eugen Teodorovici.

Fostul ministru al Finanțelor a subliniat că va propune înființarea unei comisii parlamentare care va trebui să analizeze "la sânge" ce a făcut fiecare ministru pe zona de fonduri europene din 2007 până în prezent.

"Am propus anul trecut în Parlament, acum voi propune ca senator, o comisie parlamentară care va trebui să analizeze la sânge ce a făcut fiecare ministru pe zona de fonduri europene din 2007 până în prezent, o analiză pe care eu o voi face în mod personal, în stilul meu. Nu poți să accepți ideea că se pierd în România miliarde de euro. Trebuie să se știe foarte clar cine a greșit, iar pe viitor acele persoane să nu mai poată intra nicăieri în spațiul public", a mai spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Eugen Teodorovici a fost ministrul Finanțelor în perioada martie — noiembrie 2015, după un stagiu mai îndelungat tocmai la Ministerul Fondurilor Europene. Din 17 noiembrie 2015, conducerea Ministerului Finanțelor a fost preluată de Anca Dragu Paliu.