GALA BUTE. ÎCCJ: Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea, atins doar prin privarea de libertate
Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate, se arată în motivarea sentinței pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul "Gala Bute".
Instanța a mai apreciat că gravitatea faptelor comise este sporită de faptul că atât Elena Udrea, cât și alți inculpați din dosar ocupau funcții importante în stat, scrie agerpres.ro.
"Astfel, infracțiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deținând funcții publice importante la cel mai înalt nivel — ministru, director general al Companiei Naționale de Investiții, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului — s-au implicat în mecanisme infracționale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuși la rândul lor să 'restituie' un procent din sumele încasate, cu consecința atingerii semnificative a principiului liberei concurențe și însușirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizației PDL București. (...) Scopul educativ și preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins decât prin privare de libertate, având în vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mită, calitatea în care a comis faptele — aceea de ministru, prejudiciul însemnat cauzat Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului", se arată în motivare.
Conform aceleiași surse, instanța a ținut cont la stabilirea pedepselor și de modalitatea de săvârșire a infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, dar și de cuantumul sumelor pe care Elena Udrea este acuzată că le-a primit ca mită.
"Nu este lipsită de relevanță nici modalitatea de săvârșire a infracțiunilor, schemele infracționale gândite și puse în practică de inculpați pentru a intra în posesia sumelor de bani plătite de agenții economici cu titlu de mită, creându-se aparența unor operațiuni legale. De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela în modalitățile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ca urmare a achitării contravalorii serviciilor de promovare a României cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ", se mai menționează în motivare.
În individualizarea pedepsei aplicate Elenei Udrea, instanța a mai avut în vedere că nu are antecedente penale, este integrată în societate și s-a prezentat la toate termenele de judecată, dar și că nu a recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina sa.
Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", sentința nefiind definitivă.