Gabriela Firea, măsuri împotriva violenței în familie - Când vor fi urmăriți agresorii cu brățările electronice
Gabriela Firea, primele măsuri împotriva violenței în familie. Ministrul Familiei a anunțat marți, într-o conferință de presă, că a discutat deja cu ministrul de Interne, Nicolae Bode, despre mai multe soluții pentru a proteja victimelor agresiunilor din cadrul violențelor domestice din România.
Gabriela Firea a anunțat marți că a discutat cu Nicolae Bode pentru aplicarea urgentă a proiectului brăţării electronice pentru agresori.
Ministrul Familiei a declarat că proiectul brăţării electronice trebuie să intre în vigoare cât mai repede şi a precizat că Guvernul este determinat să asigure sumele în bugetul de anul viitor pentru punerea în aplicare a acestui proiect.
Gabriela Firea s-a întâlnit cu victime ale violenţei domestice din judeţul Ialomiţa. Alături de preşedintele CJ Ialomiţa, Marian Pavel, a a prezentat mai multe propuneri ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse pentru îmbunătăţirea măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei domestice, la nivel local şi naţional.
„Am discutat zilele acestea cu domnul ministru de Interne, Lucian Bode, şi este total de acord ca în perioada următoare să intensificăm eforturile comune, pentru a implementa proiectul brăţară electronică pentru agresori, pentru ca aceştia să fie monitorizaţi şi să fie identificaţi dacă se apropie nepermis de victimă”, a spus Gabriela Firea, care a adăugat că ordinele de restricţie au fost încălcate de multe ori iar victimele agresiunilor din familie au avut în continuare de suferit.
Gabriela Firea le-a cerut în mod expres femeilor să apeleze la autorităţi, în aceste cazuri de violenţă.
„Nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe, fizice, verbale, psihice, chiar şi spirituale, de orice natură, care se încadrează în legislaţia naţională sau internaţională. (...) Anul acesta, 33 de femei şi-au pierdut viaţa din cauza loviturilor primite. (...)
În România, violenţa în familie este un subiect extrem de important, care mă preocupă atât ca femeie, soţie şi mamă, cât şi ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse. Pandemia începută în 2020 a făcut şi ea ca numărul violenţelor domestice să crească. Ca urmare a campaniilor de informare, victimele care au sunat să ceară ajutor la serviciul Helpline 0800500333 au fost mai multe decât în anii trecuţi, a transmis Gabriela Firea într-un mesaj postat pe Facebook.
„În spatele statisticilor care apar pe hârtie în rapoartele oficiale sunt femei, fete şi copii abuzaţi cărora le e frică şi ruşine să-şi mărturisească dramele prin care trec. Sau care încă mai speră că, într-o zi, agresorii lor se vor schimba. Sau că autorităţile nu îi vor face scăpaţi pe cei care îi terorizează.
Alături de preşedintele CJ Ialomiţa, Marian Pavel, vă prezint propunerile pe care le am în calitate de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse pentru îmbunătăţirea măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei domestice, la nivel local şi naţional”, a anunțat Firea înaintea conferinței de presă.
Reamintim că Legea 146/2021 a intrat în vigoare pe 21 mai acest an, iar monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, începând cu data de 1 martie 2022 și până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025.
Potrivit legii, monitorizarea electronică se va putea realiza cu ajutorul brățării electronice, dar și a dispozitivelor fixe. Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz.
Sistemele și dispozitivele electronice de monitorizare se vor aplica în proceduri judiciare și în executarea pedepselor penale:
- în cazul măsurii controlului judiciar/controlului judiciar pe cauțiune (în cazul inculpaților);
- în cazul măsurii arestului la domiciliu (tot în cazul inculpaților);
- în aplicarea ordinului provizoriu de protecție și a ordinului de protecție care se dau pe legislația privind combaterea violenței de familie;
- în aplicarea ordinului european de protecție;
- în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii.