Gabriela Firea depune plângere împotriva DSP și a Ministerului Sănătății. Care este motivul
Primarul general al Capitalei a anunţat miercuri seară că va depune plângere împotriva Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti şi a Ministerului Sănătăţii, pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor la adresa conducerilor. Gabriela Firea reproșează faptul că DSP nu a avizat acțiunea de testare în masă a bucureștenilor de pe Arena Națională. Ea susţine că este vorba despre o răzbunare politică prin care se doreşte blocarea proiectelor sale de testare şi ascunderea adevărului cu privire la situaţia infectărilor. În același timp, ministrul Sănătății a declarat despre testarea în masă organizată de PMB că „nu este un studiu de referință sau științific” pe care să îl ia în considerare.
Gabriela Firea reproșează instituţiilor centrale că au refuzat autorizarea Arenei Naţionale ca loc pentru efectuarea testelor de tip anticorpi pentru populaţie. Miercuri a început testarea bucureștenilor, pe Arena Națională, pentru stabilirea gradului de imunizare la noul coronavirus. În programul lansat de municipalitate au fost selectați 10.500 de bucureșteni, dintre care s-au înscris doar 2.000.
Edilul Capitalei a precizat că, deşi, în urmă cu două săptămâni, reprezentanţi ai DSP au făcut verificări şi au transmis că sunt respectate toate măsurile din punct de vedere medical şi al circuitelor şi că vor elibera avizul, ulterior au revenit asupra deciziei. Cei de la DSP au invocat un ordin de ministru mai vechi şi au cerut oprirea activităţii de testare pe Arena Naţională, prin trimiterea unei echipe de control când au început testările, a mai spus Gabriela Firea, miercuri seară, la un post tv.
„Mâine depunem plângere pentru abuz în serviciu şi pentru zădărnicirea combaterii bolilor pentru conducerea DSP Bucureşti şi pentru conducerea Ministerului Sănătăţii. (...) A venit o delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din opt persoane, acum două săptămâni, a analizat în vederea avizării toate circuitele medicale, s-au declarat foarte mulţumiţi, au spus că spaţiul este foarte mare, nu există posibilitatea contaminării (...), au spus că se duc la birou şi ne trimit avizul pentru testarea de tip anticorpi, dar acel aviz nu a mai venit. Conducerea ASSMB a sunat în fiecare zi şi s-a transmis că se lucrează şi că va fi trimis. Pur şi simplu ne-au amăgit, ne-au dus cu vorba, în dispreţ faţă de bucureşteni. Astăzi (miercuri - n.red.), când am invitat primele sute de persoane pentru a se testa şi a afla dacă au trecut prin boală, inopinat, a venit o altă delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din trei inspectori, care ne-au cerut avizul DSP, pe care ei trebuiau să ni-l dea. Conducerea ASSMB a sunat din nou la DSP şi doamna de acolo a spus că nu a putut da acel aviz, deoarece a sunat la Ministerul Sănătăţii, de unde i s-a spus că, potrivit unui ordin de ministru, pentru activitatea de laborator nu se poate aviza Arena Naţională", a afirmat Gabriela Firea, miercuri seară, la un post tv.
Pe de altă parte, testarea COVID-19 organizată de Primăria Generală nu este considerată „un studiu de referință sau științific” de Ministerul Sănătății, a declarat Nelu Tătaru, tot miercuri seară.
„Ministerul Sănătății nu face parte din studiu. Am înțeles că Institutul Balș a cerut INSP un schelet de studiu, un eșantion de pacienți pentru a desfășura acest studiu la nivelul Bucureștiului. (...) INSP a recomandat un eșantion de 3.800 de persoane, am înțeles că se va ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare”, a explicat ministrul.
Gabriela Firea spune că nu se impune continuarea stării de alertă
Edilul Capitalei susţine că este vorba de o răzbunare politică prin care se doreşte blocarea proiectelor sale de testare şi ascunderea adevărului cu privire la situaţia infectărilor, care nu ar fi atât de gravă pe cât doresc autorităţile sanitare să o arate.
Firea a mai spus, miercuri seară, că nu se impune continuarea stării de alertă şi a acuzat guvernanţii pentru felul în care gestionează pandemia, „băgând groaza în români şi distrugând economia". Aceasta a mai spus că guvernanții îşi folosesc puterea „pentru grupuri de interese, nu pentru a sprijini cetăţenii", pe care îi minte şi „îi ţine în lesă".
Ea a precizat că în municipiul Bucureşti au fost testaţi 10.215 de pacienţi, 3.950 de cadre medicale, efectuându-se în total 17.736 de teste, dintre care doar 1.898 au fost pozitive, susţinând că la o populaţie de aproximativ 4.000.000 de persoane, aceste date nu justifică măsurile exagerate luate de autorităţi.