MENIU

Dosarul Roșia Montană. Gabriel Resources contestă decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington, care a acordat României daune de 10 milioane de dolari

Gabriel Resources contestă decizia Tribunalului de Arbitraj de la Washington, care a acordat României daune de 10 milioane de dolari

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat luni, 8 iulie, că a depus o contestație împotriva deciziei tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID), care a acordat României daune de 10 milioane de dolari. Decizia inițială, datată 8 martie 2024, a fost pronunțată în favoarea autorităților române, însă Gabriel Resources susține că verdictul a fost luat „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”.

În cazul în care contestația va fi aprobată, aceasta ar putea duce la anularea plății despăgubirilor de 10 milioane de dolari către România, stabilite de tribunalul de arbitraj. Gabriel Resources argumentează că decizia ar trebui reexaminată datorită opiniilor divergente dintre arbitri.

Această acțiune reprezintă un nou capitol în disputa de lungă durată dintre Gabriel Resources și statul român, legată de proiectul minier de la Roșia Montană, un proiect extrem de controversat care a întâmpinat opoziție semnificativă din partea comunității locale și a organizațiilor de mediu.

Dosarul Roşia Montană: Canadienii atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington

Mai multe articole despre:
rosia montana decizie romania contestatie