MENIU

Gabriel Oprea, la Realitatea PLUS: „Vor fi costuri politice pentru cei de la guvernare dacă nu se aplică Legea pensiilor”

Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate națională și fost ministru de Interne

Gabriel Oprea a declarat, joi, că vor fi costuri politice pentru actualul Guvern în cazul în care nu vor fi majorate pensiile cu 40%, cât prevede legea. Fostul vicepremier pentru securitate națională și ministru de Interne a explicat, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că este greu pentru Guvern, fiind vorba și de o situație excepțională de criză provocată de pandemia de coronavirus.

 

„E o vorbă, unde-i lege nu-i tocmeală. Este greu de explicat pentru cine este la putere, pentru Guvern, mai ales după această pandemie, să explice pensionarilor ca nu se aplica aceasta lege. Înțeleg, este foarte greu și este nepopular, mai ales ca vin alegerile. Pe de altă parte, într-adevăr, a fost o situație excepțională, suntem în stare de alertă. Această pandemie, acest război atipic, asimetric cu care s-a confruntat toată omenirea. Dar, repet, vor fi costuri politice pentru cei de la guvernare dacă nu aplică această lege”, a declarat, joi, la Realitatea PLUS, Gabrile Oprea, fost vicepremier pentru securitate națională și fost ministru de Interne. 

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că un posibil scenariu privind majorarea pensiilor de la 1 septembrie ia în calcul un spor de 10%. La scurt timp însă de la declarația acestuia, premierul Ludovic Orban a precizat că e prematur să se facă o estimare: „Este prematură orice declarație pe tema pensiilor. (...)  Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește”.

Scenariul lui Cîțu pentru PENSII: „Majorare de 10%, de la 1 septembrie!” ORBAN: „Este prematură orice declarație”

Punctul de pensie a crescut de la 1 septembrie 2019 de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Potrivit programării prevăzute în Legea pensiilor, ar urma ca de la 1 septembrie 2020 să crească la 1.775 de lei, iar din 2021, la 1.875 de lei.

PSD a amenințat deja că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului liberal condus de Ludovic Orban dacă pensiile nu vor fi majorate potrivit legii. 

Legea majorării pensiilor elaborată de fosta guvernare PSD-ALDE a fost adoptată pe 26 iunie 2019.