MENIU

Gabriel Liiceanu vs. Theodor Paleologu pe motiv de „Dan Barna”

Un conflict marcat de dezvăluiri și acuzații a izbucnit între Theodor Paleologu și Gabriel Liiceanu în plină campanie electorală pentru prezidențiale. Liiceanu îl acuză pe Paleologu că, prin candidatura sa la prezidenţiale, ar smulge din voturile lui Dan Barna și l-ar împiedica astfel pe liderul USR să intre în turul doi. 

Adevărata miza a lui Liiceanu în războiul pornit împotriva lui Paleologu ar fi că a sperat să fie luat sub aripa lui Iohannis, scrie cotidianul.ro.

Miza lui Gabriel Liiceanu în războiul pornit împotriva lui Theodor Paleologu

„Liiceanu, alături de Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, H-R Patapievici, a tot sperat ca Iohannis să-i ia în braţe, aşa cum făcuseră toţi preşedinţii de dinaintea sa, dar acest lucru nu s-a întîmplat, din simplul motiv că Iohannis, închis în el, cum îl ştim, nu are nevoie de prieteni cu care să flecărească. (...) Toate speranţele de viitor ale lui Gabriel Liiceanu&Comp se legaseră de Dan Barna! De la acesta aşteptau iarăşi stipendii, avantaje şi tot felul de acareturi, pe care se obişnuiseră să le primească de la toţi preşedinţii ţării. Liiceanu mai încercase pe lîngă Monica Macovei şi Codruţa Kovesi, dar ele n-au reuşit să ajungă la Cotroceni, aşa că Dan Barna rămăsese ultima redută care le putea readuce fericirea de a fi din nou „elita intelectuală a cuiva”. (...)

Liiceanu: Paleologu vrea să-l împiedice pe Dan Barna să intre în turul doi

Gabriel Liiceanu l-a acuzat pe Theodor Paleologu că, prin candidatura sa la prezidenţiale, smulge din voturile lui Dan Barna, împiedicîndu-l pe liderul USR să intre în turul doi. „În acest fel, Liiceanu crede că nu mai poate fi îndeplinit obiectivul pe care l-a pus chiar în titlul articolului său, adică „Turul doi fără PSD”.

N-are însă curajul să-şi manifeste sincer opţiunea pentru Dan Barna, ci se ascunde în spatele unei declaraţii a lui Cozmin Guşă, care ar fi spus undeva că s-a înscris în PSD ca s-o ajute pe Viorica Dăncilă să intre în turul doi, deci, implicit, să-l lase pe tuşă pe Dan Barna, pe care Gabriel Liiceanu îl consideră, nici mai mult, nici mai puţin, drept „singurul politician cu viziune modernă coerentă și cu o ofertă politică nouă, cu o personalitate bine conturată și cu cel mai fluent discurs electoral, în al cărui program se conturează limpede lista priorităților României”! (...)

Pe ocolite, trecînd iarăşi prin sufrageria lui Cozmin Guşă, Gabriel Liiceanu îşi spune, în sfîrşit năduful: „Rolul de aliat din umbră al Vioricăi Dăncilă și de susținător prin ricoșeu al lui Cozmin Gușă pare să-i fi revenit lui Toader Paleologu. Cum ajunge în fața unui microfon, Paleologu îl beștelește pe Barna”.

Ei, şi de aici, începe un atac dur la adresa lui Theodor Paleologu, care ar aparţine „unei penibile vanități de copil răzgîiat”, care se laudă că a stat la masă „cu regi [sic!, n.n.] şi regine”, că sacrifică memoria tatălui său!

Concluzia lui Gabriel Liiceanu îi demască şi scopul acestui (sic!) articol: „Numai că, la capătul acestei comedii, tânărul acesta îmbolnăvit de sine însuși și amețit de fervoarea jocului în care s-a pomenit figurant, ar putea să realizeze ce rău i-a făcut României, netezindu-i, cu cele câteva viitoare procente ale sale, drumul către turul al doilea inomabilei Dăncilă”. Preţios, domnul Liiceanu! În loc să spună că Viorica Dăncilă este „dezgustătoare”, el o alintă, spunîndu-i că este „inomabilă”! (...)

Paleologu: Liiceanu este obsedat de teama de a nu fi ridicol

Răspunsul lui Theodor Paleologu n-a întârziat, astfel că, a doua zi, a publicat un drept la replică devastator la adresa lui Gabriel Liiceanu. (...) 

Teza principală din articolul domnului Liiceanu nu este nimic altceva decît teoria propagandei barniste: Dan Barna nu se prăbușește din pricina propriilor erori și lipsuri, ci pentru că există o conspirație, un dedesubt. Iar această urzeală malefică are un instrument : Theodor Paleologu, “aliatul din umbră al Vioricăi Dăncilă”. Aici ridicolul frizează deja grotescul: mă și vedeți pe mine complotînd cu doamna Dăncilă în mare taină pentru a zădărnici salvarea României de către “singurul politician cu viziune modernă”. Sau imaginați-l pe Traian Băsescu punînd la cale tot felul de machiaverlîcuri în conciliabule secrete cu Fifor, Gușă și Orlando. Dedesubtologia liiceniană e de-a dreptul comică. Ea presupune un total “sacrifizio dell’ intelletto”. 

Citește continuarea AICI