Furtunile fac ravagii: au doborât stâlpi de curent, copaci, acoperișuri. Turiști prinși de viitură
Furtunile de duminică după-amiază au dărâmat cinci stâlpi de curent în comuna Șuncuiuș, un copac a căzut peste liniile de tren și un stâlp de comunicații s-a prăbușit între Vadu Crișului spre Șuncuiuș. Zeci de copaci au fost doborâți în mai multe județe. La Sibiu, mai mulți turiști au fost salvați după ce au fost surprinși de o viitură.
UPDATE 6. Grindină uriașă la Arad. În mai puțin de jumătatea de oră, furtuna a pus la pământ mai mulți copaci care au căzut direct pe șosea. Mai mulți șoferi au rămas astfel blocați între copacii căzuți, fiind solicitat ajutorul pompierilor la numărul unic de urgență 112. Pe lângă arborii căzuți și pe lângă o sperietură zdravănă, mai mulți arădeni aflați pe șosele au rămas fără parbrize la mașini, dar și cu daune considerabile pe caroseria autoturismelor după ce din cer a început să cadă gheață cu diametrul de aproximativ patru centimetri.
UPDATE 5. Turiști surprinși de viitură în Sibiu. Pompierii au reușit să salveze 12 persoane, dintre care patru copii, care au fost surprinși de o viitură în mijlocul râului Avrig, a anunțat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu.
UPDATE 4. Zeci de copaci căzuți la Iași. Zeci de copaci au fost rupţi şi puşi la pământ în timpul unei furtuni puternice care a avut loc duminică după-amiază în municipiul Iaşi, iar zeci de străzi au fost inundate de şuvoaiele puternice de apă.
Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Situaţii de Urgenţă Iaşi, a declarat că în timpul furtunii au fost primite la serviciul de urgenţă 112 peste 30 solicitări.
Majoritatea apelanţilor reclamau faptul că vântul puternic a rupt crengi mari, care au căzut fie pe carosabil, fie peste maşinile parcate.
Din cauza ploii abundente, mai multe străzi au fost inundate, majoritatea acestora fiind între zonele Podu Roş - intersecţia Cantemir, pasajul Galata.
De asemenea, o tonetă a fost doborâtă de vânt şi răsturnată peste un autoturism într-o parcare din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu.
UPDATE 3: Copaci căzuți, acoperiș smuls în Mureș. Mai multe ţigle au fost desprinse duminică de pe acoperişurile unor case, doi copaci au fost smulşi de vânt iar un subsol a fost inundat în urma unei furtuni însoţite de o ploaie abundentă care a avut loc în judeţul Mureş.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, maior Cristian Virag, a declarat pentru AGERPRES că în satul Dedrad din comuna Batoş, mai multe ţigle de pe acoperişurile a 20 de case au fost luate de vânt, iar în oraşul Târnăveni, acoperişul de tablă al unei clădiri a fost smuls de furtună.
De asemenea, în municipiul Târgu Mureş, un copac a căzut peste acoperişul unei case şi l-a avariat, iar un alt arbore s-a prăbuşit peste mai multe fire electrice, pe care le-a rupt.
UPDATE 2: Inspectoratul General al Poliției Române informează că în județul Mehedinți, circulația feroviară pe magistrala 900 Craiova — Drobeta-Turnu Severin s-a reluat în condiții normale.
Din cauza prăbușirii unor arbori pe firul de înaltă tensiune (ca urmare a furtunii puternice), traficul feroviar fusese oprit la aproximativ un kilometru de stația Drobeta-Turnu Severin.
UPDATE: Copaci căzuți pe firul de înaltă tensiune. Centrul Infotrafic informează că circulația feroviară în județele Mureș și Mehedinți este întreruptă pe două magistrale, duminică după-amiază, din cauza prăbușirii unor arbori pe firul de înaltă tensiune ca urmare a furtunilor puternice.
"Pompierii nu au intervenit până acum la nicio situație, toate au fost direcționate către Electrica, Romtelecom și CFR, se lucrează la remedierea situațiilor", a declarat, pentru AGERPRES, căpitanul Horia Cheregi, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana.
Copacul a căzut peste linia de cale ferată între halta Peștera spre halta Șuncuiuș, unde acționează cei de la CFR. Nu sunt probleme de siguranță a circulației și nici nu a fost oprit mersul trenurilor.
Județul Bihor s-a aflat sub cod portocaliu de ploi și vijelii până la ora 18,00, cele mai afectate zone fiind comunele Borod, Șuncuiuș, Vadu Crișului. Dacă la Borod a plouat torențial cu grindină, mai mulți copaci și stâlpi de curent fiind doborâți la pământ, la Vadu Crișului a plouat în rafale cu gheață. Totodată, mai multe drumuri au fost inundate din cauza ploilor.
Primarul comunei Șuncuiuș, Doru Gabor, a declarat pentru AGERPRES că a plouat puternic între orele 15,00 și 17,00, adeseori cu grindină, de mărimea unor alune, mai multe localități din comună rămânând fără curent electric.
Pe lângă codul portocaliu de ploi, care trece în galben, după ora 18,00, tot pentru duminică, până la ora 24,00, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, pentru județul Bihor, o atenționare de cod galben, care va afecta afluenții Crișului Repede aferenți sectorului amonte Acumularea Lugaș.