Furnizorii de energie cer reintroducerea contractelor directe de electricitate
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi Departamentului pentru Energie să reintroducă posibilitatea încheierii de contracte bilaterale pe piaţa OPCOM, pentru ca furnizorii şi producătorii să nu mai fie discriminaţi.
"Interzicerea contractelor bilaterale negociate direct situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi din pieţele europene. Acest aspect discriminatoriu urmează să producă efecte negative semnificative în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene va deveni funcţională în 2014 piaţa internă de energie electrică", a declarat într-un comunicat preşedintele AFEER, Ion Lungu.
AFEER apreciază că o bursă de energie nu se poate substitui integral, "fără consecinţe negative", tranzacţiilor încheiate pe piaţa angro pe termen mediu şi lung prin negociere directă.
De asemenea, tranzacţionarea masivă a energiei a energiei pe contracte pe termene scurte distorsionează preţul şi va cauza diminuarea investiţiilor în unităţi de producţie a electricităţii, conform sursei citate.
"Dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, nou intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor", se precizează în comunicat.
AFFER consideră că reintroducerea contractelor bilaterale de energie nu va cauza "practici anticoncurenţiale" dacă va fi dublată de "un management profesionist".
Cel mai cunoscut caz din perspectiva contractelor bilaterale este cel al producătorului de energie Hidroelectrica, deţinut de stat. Compania a vândut energie direct, prin contracte bilaterale, mai multor beneficiari, la preţuri sub media pieţei, ceea ce i-a cauzat pierderi masive. Ca urmare a pierderilor generate de contractele bilaterale Hidroelectrica a intrat, în 2012, în insolvenţă.