MENIU

Furnicile roșii „de foc” au apărut în Europa. Specialiștii avertizează: dăunează culturilor şi pot infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele

Furnicile roșii „de foc” au apărut în Europa

Un nou studiu atrage atenția asupra unui risc crescut de extindere a unei specii invazive de furnici alogene, care s-a stabilit recent în Italia și care ar putea să se răspândească rapid în Europa, inclusiv până în Marea Britanie, odată cu încălzirea globală.

Solenopsis invicta, cunoscută sub numele de furnica roșie de foc, este o specie periculoasă, caracterizată de o înțepătură puternică, care poate cauza probleme serioase fermierilor. Această specie de furnici poate infesta și deteriora echipamentele electrice, inclusiv mașinile și computerele.

Această specie invazivă de furnici este considerată una dintre cele mai distructive. Poate forma rapid "super-colonii" cu mai multe regine, facilitând o răspândire necontrolată. Acest lucru contribuie la distrugerea plantelor indigene şi la concurența neloială cu alte specii de furnici, insecte şi erbivore autohtone, aflate pe „meniul” furnicilor roșii de foc. Această specie poate să se hrănească cu nevertebrate și vertebrate mai mari, precum și cu plantele, exercitând o presiune suplimentară asupra ecosistemelor locale.

Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume. Această specie s-a răspândit în afara Americii de Sud, țara sa natală, prin intermediul comerțului uman spre Mexic, Caraibe, Australia și SUA, unde a distrus culturi, a afectat mediul înconjurător şi a provocat pagube în valoare de 6 miliarde de dolari anual.

În apropierea orașului Siracuza, Sicilia, Italia, cercetătorii au identificat 88 de cuiburi ale furnicii roșii de foc pe o suprafață de 5 hectare. Studiul lor, publicat în Current Biology, citat de The Guardian, a inclus analize genetice care sugerează că coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau Statele Unite ale Americii. În trecut, această specie invazivă a fost descoperită în produse importate în Spania, Finlanda și Țările de Jos, dar nu s-a confirmat niciodată stabilirea sa în mediul sălbatic al Europei, până acum.

Beneficiile mai puțin cunoscute ale consumului de mămăligă - Alimentul extrem de îndrăgit de români întărește sănătatea

Roger Vila, cercetător principal în cadrul Laboratorului de Diversitate şi Evoluţie a Fluturilor din cadrul Institutului de Biologie Evolutivă, care a condus studiul, a avertizat că "eforturile coordonate pentru detectarea timpurie şi răspunsul rapid în regiune sunt esenţiale pentru a gestiona cu succes această nouă ameninţare, înainte de a se răspândi necontrolat". 

Buglife, o organizație caritabilă, avertizează că speciile invazive de furnici sunt ușor de răspândit atunci când plantele sunt importate în pământul din Marea Britanie. În consecință, aceștia solicită guvernului să interzică importul de pământ. UE a interzis deja importul de sol din Marea Britanie, însă Regatul Unit nu a luat măsuri reciproce pentru a opri importurile, care sunt realizate în mare parte prin intermediul comerțului horticol.

Noua Zeelandă este singura ţară care a reuşit să eradicheze cu succes furnica roşie de foc după ce aceasta a apărut în 2001. 

Această specie iubește căldura, iar cercetătorii estimează că ar putea să se stabilească în aproximativ 7% din Europa. Datele actuale arată că jumătate dintre zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru această specie, inclusiv orașe mari precum Londra, Paris, Roma și Barcelona.

De ce este recomandat să pui chibrituri în ghivecele de flori? Casa ta se va transforma într-o oază de liniște și frumusețe - Truc uimitor

Odată cu creșterea fenomenului de încălzire globală, se estimează că Europa va deveni mult mai propice pentru specia furnicii roșii de foc, fapt care ar putea contribui la răspândirea acesteia pe bătrânul continent. Potrivit cercetărilor, orașele de coastă mediteraneene sunt cele mai favorabile pentru această specie, iar porturile din aceste regiuni ar putea constitui un factor important în privința extinderii acesteia.

"Publicul ar putea juca un rol-cheie în detectarea Solenopsis invicta, având în vedere că aceasta este frecvent întâlnită în zonele urbane şi în zonele adiacente. Este posibilă detectarea acestei furnici datorită înţepăturilor sale dureroase şi a movilelor caracteristice ale cuiburilor lor, deşi este necesară confirmarea unui expert", a declarat Mattia Menchetti, autorul principal al studiului.

Coloniile depistate în Sicilia se află într-un estuar şi într-un parc natural din suburbiile oraşului Siracuza. Cercetătorii cred că furnicile regine zburătoare, ajutate de vânt, au ajuns acolo din portul Siracuza din nord-vest. Echipa a recomandat continuarea monitorizării portului. 

Beneficiile ascunse ale laptelui de capră: 5 motive să îl oferi celor mici și nu numai