MENIU

Funeralii naționale, în toamnă. Regina Mamă Elena va fi adusă în țară

Regele Mihai şi regina Elena

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a decis aducerea rămășițelor pământești ale bunicii sale, Regina Elena, la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală, informează Familia Regală a României.

Osemintele Reginei Mame Elena ar urma să fie aduse din Elvetia, în 19 Octombrie, anul acesta, ocazie cu care vor fi organizate funeralii naționale, potrivit TVR.

Regina Mamă Elena va fi înmormântată la Curtea de Argeș, alături de fiul Majestății Sale, Regele Mihai. 

Elena este singura regină a românilor înmormântată în afara ţării, la cimitirul din Lausanne.

Prin aducerea osemintelor se va îndeplini dorinţa Regelui Mihai de a-şi dormi somnul de veci lângă mama sa, notează sursa citată. Regina Elena, iubită de români în perioada interbelică, este puţin cunoscută în zilele noastre.
 
Născută în familia regală a Greciei, s-a căsătorit cu principele moștenitor Carol al României în 1921, dând în același an naștere principelui Mihai al României.
 
După ce la sfârșitul anului 1925 Carol a rămas în străinătate cu amanta sa, Lupescu, principesa Elena s-a ocupat de educația fiului ei, devenit moștenitor al tronului.
 
În timpul primei domnii a regelui Mihai (1927-1930), Elena a divorțat de Carol. Odată cu reîntoarcerea lui Carol din străinătate și uzurparea tronului fiului său (la 8 iunie 1930), Elena a pierdut controlul legal asupra sorții copilului său, fiind supusă unei campanii de șicane din partea lui Carol. În cele din urmă, principesa Elena a preferat să părăsească România (1932), fiindu-i permis să își vadă fiul timp de 2 luni în fiecare an și stabilindu-se la Vila Sparta din Florența.
Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, mareșalul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară, Elena revenind în septembrie 1940 în România și primind titlul de Regină mamă și apelativul Majestate.
Mai multe articole despre:
regina mamă elena