Fundația lui Soroș părăsește Uniunea Europeană. Care sunt motivele pentru această decizie
Fundația Open Society, organizația umbrelă pentru activitatea caritabilă dirijată de miliardarul George Soros, se pregătește să înceteze majoritatea activităților din Uniunea Europeană. Motivul invocat ar fi că instituțiile și guvernele din UE cheltuie foarte mulți bani pe aceleași subiecte. Astfel că au decis să plece în alte părți ale lumii, unde pot opera mai eficient.
Organizația filantropică ce controlează majoritatea activelor din biroul de familie al lui George Soros este acum condusă de fiul său, Alexander Soros. Tot el a fost cel care a dat tonul deciziei radicale și a anunțat reducerea cu cel puțin 40% a numărului angajaților din cadrul fundației, care donează bani pentru cauze umanitare și democratice din toată lumea.
Vinerea trecută, toate organizațiile maghiare care au beneficiat de fonduri de la fundațiile Soros au fost înștiințate printr-o scrisoare că organizația își încetează activitățile în Uniunea Europeană și își mută resursele în alte părți ale lumii. În scrisoare nu au fost menționate mai multe detalii, ci doar faptul că instituțiile Uniunii alocau deja resurse semnificative în interiorul blocului.Reorganizarea este planificată pentru anul viitor, astfel că toate acțiunile europene ar putea înceta încă din 2024. Reducerile de personal au început deja în mai multe blocuri ale fundației, inclusiv în Barcelona, Berlin și Londra.
OSF a cheltuit peste 19 miliarde de dolari pentru angajamentele sale filantropice în ultimii 30 de ani. În 2021, organizația a acordat finanțări totale de peste 200 de milioane de dolari în toată regiunea Europei și a Asiei Centrale, adică aproape 14% din cheltuielile globale.
Organizațiile patronate de George Soros s-au extins și în România, imediat după Revoluție. Miliardarul a înființat aici fundația care îi poartă numele, prin care s-au investit sume uriașe, ce au ajuns la 10 milioane de dolari pe an. De aici a fost doar un pas ca, de la activism civiv, organizația lui Soroș să intre în activism politic. În presă s-a scris că miliardarul și organizațiile pe care le-a plătit în România au finanțat mișcarea civică împotrivă proiectului minier de la Roșia Montană. În plus, oameni cu implicări în politică, precum Renate Weber, au ajuns în funcții de conducere în fundațiile lui Soroș.
Totuși, mare parte din fondurile Fundației au fost folosite pentru a finanța educația unor tineri români în universități occidentale. Singurele condiții impuse de Soros acestor studenți a fost ca la terminarea studiilor să revină în România și să devină activi în viața socială și politică a țării. Treptat, Soroș și-a redus implicarea directă în România întrucât a lăsat în loc o armată de soldați ai societății civile plini de recunoștință față de el.
George Soros se retrage de la conducerea imperiului său - Cine îi va prelua funcțiile