MENIU

FSLI: Sancţionarea învăţătoarei Blându este corectă. Cerem interzicerea prin lege a fondului clasei!

<p>FSLI: Sancţionarea &icirc;nvăţătoarei Bl&acirc;ndu este corectă; cerem interzicerea prin lege a fondului clasei</p>

Decizia Consiliului de Administraţie al Şcolii Generale nr. 10 "Maria Rosetti" Bucureşti, de sancţionare a învăţătoarei Dana Blându este corectă, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), solicitând şi interzicerea prin lege a fondului clasei.

FSLI consideră corectă decizia Consiliului de Administraţie al Şcolii "Maria Rosetti", de sancţionare a învăţătoarei Dana Blându arătând că, la fel ca în cazul de la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", federaţia se delimitează de astfel de practici care sunt "o ruşine pentru sistemul de învăţământ românesc".

"Asemenea persoane, care îşi vând demnitatea şi onoarea pentru diverse sume de bani, nu fac cinste profesiei de dascăl, nu îşi au locul în sistemul educaţional şi împotriva lor trebuie adoptate măsuri aspre de sancţionare", a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

FSLI consideră că astfel de practici, ca şi "încurajarea constituirii «fondului clasei», atât de mult hulit, prin toate mijloacele de comunicare, de părinţi, de factorii de decizie din învăţământ şi de întreaga clasă politică, îşi au rădăcinile în subfinanţarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învăţământului românesc de stat şi în salariile de mizerie ale cadrelor didactice".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine interzicerea, prin lege, a «fondului clasei», dar acest lucru va fi posibil numai dacă Guvernul României se va «trezi» şi, în «cel de-al treisprezecelea ceas», va aloca 6 la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului, aşa cum prevede legea, pentru ca sistemul să funcţioneze în parametrii normali! Totodată, apreciem că acei primari şi consilieri locali, care nu sunt capabili să asigure, din bugetele locale, fondurile pentru acoperirea cheltuielilor materiale strict necesare pentru buna funcţionare a unităţilor de învăţământ de pe raza unităţii administrativ - teritoriale, nu au ce să caute în fruntea comunităţilor locale respective", se arată în comunicatul transmis de FSLI.

Sindicaliştii mai susţin că pentru stoparea problemelor din învăţământ ar trebui adoptate măsuri urgente de modificare a legislaţiei, în special a Legii Educaţiei, în vederea simplificării procedurii de sancţionare disciplinară a personalului didactic, a institutirii, prin lege, a unor măsuri de protecţie a personalului din unităţile de învăţământ împotriva violenţei verbale şi fizice a părinţilor şi elevilor, manifestată din ce în ce mai des, potrivit sindicaliştilor, şi regândirea sistemului de salarizare a personalului din învăţământ.

Vineri, reprezentantul Consiliului Local al Sectorului 2 în Consiliul de Administraţie al Şcoli 10, Mihail Brancu, a declarat că s-a decis desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, începând din aceeaşi zi, adăugând că "nu putea o asemenea doamnă să pună o pată pe tot învăţământul românesc".
ISMB s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala nr. 10, care ar apărea într-o înregistrare, făcută de mama unui copil de la clasa ei, cerând părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.

În paralel, s-a constituit o comisie de disciplină la nivelul unităţii de învăţământ.

Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându.

Reprezentanţii ISMB declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învăţământ.

Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde sunt audiaţi, începând de joi, părinţi ai copiilor de la clasa învăţătoarei. Joi au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi alţi doi părinţi.
Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.
Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat, joi, că o decizie în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ.

Mai multe articole despre:
Bucureşti părinţi bani cadouri învăţătoare FSLI